Tres dones asseguren haver patit violència sexual per part del cineasta madrileny Carlos Vermut, guanyador de la Concha d'Or al festival de Sant Sebastià el 2014 amb Magical Girl. Segons destapa aquest divendres El País, les víctimes serien una estudiant de cinema, una treballadora de les seves produccions i una treballadora del sector cultural, i han denunciat al diari que Vermut, presumptament, es va aprofitar de la seva posició al cinema per tenir relacions sexuals violentes amb elles sense consentiment. 

Els fets que han relatat es van produir entre el maig de 2014 i febrer del 2022. Una de les víctimes, la treballadora del sector cultural, explica que Vermut la va immobilitzar, la va escanyar i la va forçar a tenir sexe, a més, assegura que malgrat que va mostrar oposició, verbal i física —va proferir puntades al director per escapolir-se— no va poder escapar. La segona víctima, l'aspirant a directora, explica que el director es va llançar sobre d'ella per fer-li petons i tocar-li els pits sense el seu consentiment i, fins i tot, li va arrencar el sostenidor. La tercera, que treballava per ell i li havia promès una posició millor, relata com el cineasta la va tancar a la seva casa, després de rebre durant mesos un "tracte denigrant, tant verbal com físic", i un alt nivell de violència sexual no consentida. 

Els testimonis de les víctimes

El primer testimoni, datat del maig de 2014, explica que va conèixer Vermut gràcies a un amic. Després de tontejar tota la tarda, aquella mateixa nit, van acabar a casa de la noia i al portal ell li va fer un petó "de manera bonica i lenta". La situació va canviar un cop van pujar a casa. "Es va tirar damunt meu, va començar a escanyar-me. No ho vaig veure venir. Jo vaig començar a donar-li puntades. Estava molt espantada. Després de donar-li més puntades es va apartar i em va dir alguna cosa així com: ‘Jo no m'ho mereixo’. Llavors, no sé per què, perquè estava molt descol·locada, fins i tot li vaig dir: ‘D'acord, perdona, perdona’", relata, que a partir d'aquí ja no es va poder moure. A més, relata que li va demanar que es posés un preservatiu, i el cineasta no ho va fer. La noia li va enviar un missatge a una amiga, on li explicava la situació. Es van tornar a veure 6 mesos després, i segons la versió de la denunciant, ell va fer com si res. 

El segon testimoni, de maig de 2016, és de l'aspirant a directora —ella en tenia 21 anys i Vermut 36—, ell li va proposar anar a fer un beure, al·legant que la podria ajudar a fer-se un lloc a la indústria del cine. Van fer unes cerveses al madrileny barri de La Latina amb altres amics. La dona explica que va ser dels pocs cops que es van veure, però van començar les trucades i els missatges de Vermut a altes hores de la nit. Un dia el director li va proposar que anés a casa seva per analitzar la seva pel·lícula Diamond Flash. La jove va acceptar, i explica com després de veure el film ell es va llançar sobre ella i fins i tot li va arrencar el sostenidor, i ella es va quedar quieta, sense saber què fer. Segons el seu testimoni, Vermut es va aixecar i va començar a cridar. “Ja no recordo què em va dir. Se'n va anar a la seva habitació, va obrir el portàtil, es va tirar en el llit i va començar a xatejar amb una altra tia per quedar. Ho sé perquè vaig anar cap allà, em vaig acostar una mica i ho vaig veure”. Ella li va dir que se n'anava cap a casa. I Vermut va contestar: “Doncs sí, no sé per què no te n'has anat encara”.

El tercer i últim testimoni, de finals de 2019 al febrer de 2022, la dona explica que va conèixer Vermut en un sopar informal, i aquella nit la van passar junts, la primera trobada sexual "violenta" que es van allargar durant 2 anys. "Mai va haver-hi una conversa prèvia o posterior respecte als termes d'aquestes relacions", afirma. "Recordo una situació en la qual va pressionar el meu cap molt fort contra ell fins al punt de fer-me venir ganes de vomitar, tot això acompanyat d'expressions verbals i físiques denigrants que em feien sentir en desavantatge i inferioritat", explica la dona. "Potser no en tenia gaires ganes, però sabia que això acabaria passant. I em feia por no fer-ho. Vaig intentar convèncer-me que aquesta manera de concebre les relacions m'havia d'agradar". Finalment, va acabar apartant-se del director, i va anar a una psicòloga que li va diagnosticar ansietat relacional. 

Les explicacions de Vermut 

En declaracions al mateix diari, Vermut ha parlat sobre aquestes acusacions i ha assegurat que "no he estat conscient d'haver exercit violència sexual contra cap dona". Tanmateix, ha reconegut que "he practicat sexe dur, sempre de manera consentida, perquè crec que és molt important el consentiment". En aquest sentit, sospita que les presumptes víctimes es van sentir malament després de practicar sexe, un cop van arribar a casa "això jo no ho puc saber". A més, Vermut ha afirmat que mai ha tingut cap necessitat d'agredir ningú. 

Les tres dones que han acusat Vermut han demanat que el seu nom no surti publicat, ja que totes treballen en llocs relacionats amb el sector audiovisual i temen patir represàlies. De fet, cap d'elles va denunciar el cas davant la policia per por de perdre la feina. Amb tot, El País, assenyala que té declaracions jurades de les 3 víctimes, i que almenys 17 persones vinculades amb el cinema espanyol eren coneixedors d'aquests casos. El diari té material documental, com ara, emails, fotos i converses de WhatsApp tant amb Vermut, com amb l'entorn de les denunciants. Segons relata el diari, les tres dones eren semblants físicament, dues d'elles més joves que ell, en el moment que es van produir les agressions, tenien 21 i 26 anys, i totes eren d'alçada petita. Totes tres afirmen que van ser incapaces de defensar-se per la por que els pogués passar alguna cosa pitjor.