Vilavenut va donar aquest divendres el tret de sortida a Nadal i amb això el tradicional pessebre vivent, que arriba a la seva 35a edició. Els carrers i edificis principals de Vilavenut s'han transformat aquest divendres a la nit en l'escenari d'un gran pessebre vivent, amb tots els espais preparats al detall per acollir les escenes bíbliques. Una de les grans sorpreses del 2023 és que els visitants no trobaran a Sant Josep per enlloc, sinó a dues mares de Déu. Les protagonistes de la innovació d'aquest any són l'Aina i la Tina, que el 23 d'octubre es van convertir en mares de la seva segona filla: la Lola, que fa de nen Jesús al pessebre. L'Aina—nascuda a Vilavenut—ha explicat que els van proposar participar "però cap de les dues volia disfressar-se d'home". La decisió d'eliminar la figura de Sant Josep ha provocat que el pessebre de la localitat de Pla de l'Estany s'hagi situat al centre de la polèmica, un fet que l'organització considera que "ha sortit una mica de mare".

Dues mares de Déu

La 35a edició del pessebre de Vilavenut compta amb un centenar de figurants que hi participen vestits de pastors, àngels, reis d'orient i, fins i tot, de caganer, hi destaquen dues figures femenines: les mares de Déu. "Com que som dues dones vam dir que volíem fer-ho així i no ens van posar cap problema", ha explicat la Tina.

El reis mags d'Orient al pessebre vivent de Vilavenut / ACN
Els reis mags d'Orient al pessebre vivent de Vilavenut / ACN

Una s'ha vestit amb la tradicional túnica blava amb mocador blanc a joc i l'altra, se l'ha posat verda, coberta amb una tela lilosa. L'Aina asseguda a la cadira ha tingut en braços la seva filla Lola, fent de nen Jesús. I també hi ha participat el seu primer fill, en Jon, que ha fet de pastoret en companyia del seu avi. "Ens van oferir fer-ho fa un parell d'anys, quan va néixer el nostre fill i vam dir que no perquè el nen només tenia un mes", relata l'Aina, que diu que amb el naixement de la seva filla, els ho van tornar a proposar i els va fer "il·lusió" participar-hi finalment. La parella insisteix a dir que la seva presència al pessebre "no és cap reivindicació", ni volen ser un precedent per altres famílies. "En cap moment hem volgut que ningú religiós se senti ofès, ni canviar la tradició", afirma l'Aina. I afegeix: "Soc nascuda en aquest poble, he fet sempre el pessebre i em feia il·lusió participar-hi amb la meva família". De fet, ella ja va fer de nen Jesús al pessebre de Vilavenut l'any del seu naixement, com ara farà la seva filla.

35 anys de tradició

L'organització del pessebre explica que el va començar el mossèn del poble fa 35 anys. "En un inici, només hi participaven infants i el nen Jesús ja era de veritat", explica la membre de la junta del pessebre, Anna Oliver, que diu que a mesura que ha anat passant el temps, "s'ha anat oferint als que han tingut criatures fer l'escena del naixement". Per això, es comença a donar el cas que "molts que fan de Sant Josep o de verge Maria, van fer de nen Jesús". Això és el que ha passat aquest divendres amb l'Aina, però no és l'única que aquest any farà de verge Maria.

Aquest dissabte es fa una segona representació en què participarà una altra parella vinculada a Vilavenut i on sí que hi haurà Sant Josep. "El 22 ho fa una família i el 23, una altra", ha dit Oliver, que aclareix que "sí que per casualitat aquest dijous són dues dones", però insisteix a dir que tant per l'organització com pel poble "és normal". Sobre el ressò que ha tingut fer un pessebre vivent amb dues Mares de Déu, Anna Oliver reconeix que en un principi els va "agradar", perquè "Vilavenut té cent habitants i era un reclam perquè vingués gent". Ara que ja fa més dies, considera que "ha sortit una mica de mare" perquè els han arribat a demanar accions com "fer una postal de Nadal", lluny del propòsit que asseguren que tenien.