The Economist conclou que un govern espanyol “imaginatiu” aprofitaria l’onada de “simpatia pública cap a Catalunya a la resta d'Espanya, després d’anys d'allunyament creixent”, per “oferir als catalans un reconeixement de la seva situació única com a ‘nació cultural’ dins d'Espanya, cosa a la qual fins ara el senyor Rajoy sempre s’ha resistit”.

El setmanari britànic, de tendència liberal i potser el més influent del món, publica aquesta setmana (la versió impresa apareix els divendres al matí) una crònica titulada “La treva postatemptat entre Espanya i Catalunya no durarà”.

La crònica també suggereix a Espanya que “pensi molt” “què ofereix als immigrants, especialment a mesura que pugen les segones i terceres generacions”. A diferència de Gran Bretanya o França, afegeix, “Espanya no té ministres o dirigents polítics i gairebé cap futbolista de la selecció d'origen immigrant”. Perquè els musulmans i altres immigrants puguin sentir-se espanyols, “això ha de canviar”.

El setmanari reconeix que tant Rajoy com Puigdemont han mirat de no polititzar els atacs. Recorda també que “han après les lliçons del 2004”, quan el govern del PP va culpar ETA dels atemptats de l’11-M, cosa que “va ajudar l’oposició socialista a guanyar les eleccions tres dies després”.

El pronòstic de la revista és que la treva s’acabarà després de la manifestació antiterrorista d'aquest dissabte. El motiu? La discussió sobre el bloqueig que el serveis i forces de seguretat catalanes pateixen per part dels seus homòlegs espanyols a l’hora de compartir informació d’intel·ligència ens els fòrums oficials europeus.

Sobre si els atacs canviaran l'opinió pública a favor de la independència, diu que “en resposta als que veuen el referèndum com una distracció, [els partidaris de la independència] afirmaran que Catalunya estaria més segura sola”.