És una aposta de màxims del Govern i dels Mossos d’Esquadra i res ha de sortir malament, si més no, per falta de planificació o preparació. Aquests dies Vilanova i la Geltrú acull, fins diumenge 17, la regata preliminar de la Copa Amèrica de Vela 2024, que se celebrarà a Barcelona l’estiu que ve. Aquesta prova que se celebra a la capital del Garraf es fa amb embarcacions més petites —les que a la competició oficial faran servir equips femenins i els júniors— i serveix d’entrenament per als regatistes i de promoció per als organitzadors. Vilanova viu, aquests dies, ambient de vela, d’una competició que deixa i deixarà una gran quantitat de diners i que serveix per posicionar la capital de Catalunya a tot el món. La Copa Amèrica de Vela, to i ser un esport minoritari i allunyat de l’esport popular, té milions de seguidors arreu del món i la competició és seguida a tot el planeta.

La prova de foc dels Mossos per la Copa Amèrica

Més enllà dels entrenaments que faran els regatistes durant la competició d’aquest cap de setmana a Vilanova i la Geltrú, qui també ha aprofitat aquesta regata preliminar són els Mossos d’Esquadra, els responsables del pla director de seguretat de la competició i que han desplegat un dispositiu de màxims, amb més de 500 agents de gairebé totes les unitats del cos, s’han donat cita a la capital del Garraf. 

 

Amb un pes important per la Policia Marítima, que ha desplegat cinc embarcacions a la zona, i que s’encarrega de la seguretat del port, juntament amb la Unitat Subaquàtica, que fan les inspeccions sota l’aigua, i també del control d’embarcacions a la zona d’influència de la prova. Durant diversos moments del cap de setmana es fan restriccions d’entrada i sortida del port o, fins i tot, hi ha limitacions en fondeig en algunes zones, i són els agents de la Policia Marítima dels Mossos els encarregats de vetllar per aquest compliment. 

A més de la Narcís Montoriol, l’embarcació que té la base a Vilanova i la Geltrú, també s’ha desplaçat fins al port del municipi la Cap de Creus, amb base a l’Empordà, i la Josefina Castellví, amb base a l’Ametlla de Mar. També s’han activat les llanxes ràpides Thalassa i Neptú II, que a més de donar servei als efectius de la Unitat Subaquàtica, també estan a reacció per si han de desplegar en qualsevol punt del port o de la zona de costa a membres del Grup Especial d’Intervenció (GEI).

Un CECOR 2.0 coordina tots els serveis policials

Sota la direcció operativa dels Mossos d’Esquadra, el dispositiu policial desplegat per aquestes preliminars de la Copa Amèrica de Vela compta amb la participació coordinada d’altres cossos policials com la Policia Local de Vilanova i la Geltrú, Guàrdia Civil, Cos Nacional de Policia, així com Salvament Marítim, Protecció Civil, Bombers de la Generalitat de Catalunya i el cos de guardamolls de Ports de la Generalitat de Catalunya del Port de Vilanova i la Geltrú. Des de l’inici de la competició s’ha activat, a la comissaria dels Mossos de Vilanova i la Geltrú, un Centre de Coordinació (CECOR) 2.0, punt de trobada de tots els comandaments de les diferents serveis desplegats i des d’on se centralitzarà tota la informació en temps real i també es podrà realitzar la visualització de càmeres, tant dels mitjans aeris del cos com les pròpies de la zona portuària. 

Canina CA Mossos
Agents de la Canina dels Mossos, durant el dispositiu de Vilanova i la Geltrú / Carlos Baglietto

Per tenir més ulls, a més de les càmeres fixes, també es reben imatges des de les embarcacions policials i, des de l’aire, amb l’activació de la Unitat de Drons. Des d’un terrat de la zona del port, i de manera coordinada amb les altres aeronaus, els Mossos fan volar el dron policial per poder tenir imatges de zones concretes d’interès pels comandaments policials. Alhora, aquesta unitat també s’encarrega de la protecció de l’espai aeri. Aquest dijous, primer dia oficial de competició, es va detectar el vol d’un aparell sense autorització. Amb la ‘cúpula de ferro’ antidrons dels Mossos, la Kuppel, es va poder neutralitzar i denunciar el pilot.

Totes les unitat del cos, implicades

Els Mossos han desplegat agents d’ordre públic, per la gran afluència de públic que es preveu, amb la Brigada Mòbil (Brimo) i l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). Cada matí els especialistes de la Unitat Canina, Tedax i Subsol s’encarreguen de fer requises a la zona per detectar possibles artefactes explosius a la zona del Port de Vilanova, al Village i també a les oficines de l’organització. 

Udron CA Mossos
Un dels agents de la UDRON dels Mossos, a VIlanova i la Geltrú / Carlos Baglietto

A la zona de públic els Mossos han desplegat agent de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) de la comissaria del Garraf i d’altres de la regió metropolitana sud amb el suport de l’Àrea de Seguretat del Transport Metropolità i també de la Unitat d’Informació de la regió. Si bé Catalunya, com la resta d’Europa, segueix en un nivell d’alerta 4 sobre 5 d’amenaça terrorista gihadista, i que ningú amaga que el risc és real, el que fa patir més a la policia són els furts i robatoris en zones de molta afluència de públic. 

Sota la coordinació del Servei Català de Trànsit, amb la Divisió de Trànsit dels Mossos i la Policia Local de Vilanova i la Geltrú, s’ha previst un dispositiu per regular els accessos al municipi i regular la mobilitat i les possibles afectacions que pot tenir el desenvolupament de la prova.

Subsol CA Mossos
Especialistes en Subso, durant les requises abans de la Copa Amèrica / Carlos Baglietto

El GEI reforça l'operatiu de seguretat

Per poder reaccionar a qualsevol incident crític, els Mossos també han desplegat a Vilanova i la Geltrú, durant tota la celebració de la competició, un destacament del Grup Especial d’Intervenció (GEI) dels Mossos d’Esquadra, l’equip d’elit preparat per donar resposta a incidents amb persones armades. Un dels equips està situat al port, amb reacció terrestre i també per mar, embarcats en una de les llanxes ràpides de la Policia Marítima, i amb un equip en una zona propera a la celebració de la regata, amb capacitat d’helitransport amb un dels helicòpters policials. 

Amb els nous aparells de l’Àrea de Mitjans Aeris (ACMA), s’ha pogut augmentar la capacitat operativa del GEI, no només per ser helitransportats, sinó també per poder fer actuacions des de l’aire. Dos agents, amb armes llargues, poden ser traslladats per l’helicòpter policial i desplaçar-se a la zona crítica i, fins i tot, obrir foc des de l’aire si fos necessari abatre algun objectiu. La presència d’aquests tiradors de precisió embarcats a l’helicòpter policial ja es va posar en marxa durant la visita de Macron i Sánchez en la cimera de presidents francoespanyola que es va celebrar a Barcelona a final de 2022.