Centenars de feministes radicals trans-excloents s'han concentrat aquest dissabte arreu de l'Estat sota el hashtag #26JTsunamiFeminista per mostrar el seu rebuig a la Llei Trans impulsada pel Ministeri d'Igualtat d'Irene Montero, que diuen "posa en perill les dones". A Barcelona, desenes de persones s'han manifestat a la Plaça Sant Jaume. Cap al migdia, un grup d'activistes trans que havia convocat una contramanifestació a plaça Urquinaona han estat interceptades a cops per agents dels Mossos d'Esquadra quan intentaven entrar a la plaça. 

 

@TransFuria / Twitter

A la manifestació d'avui a la plaça Sant Jaume, s'han vist pancartes on reivindiquen que la "Llei Trans és misògina" o "D.E.P. esport femení". 

Per contra, les activistes de Fúria Trans Autònoma han convocat una contramanifestació a la plaça Urquinaona, i han estat interceptades per agents de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra quan intentaven entrar a la plaça Sant Jaume. 

 

furia trans convocatoria mani contra terfs barcelona

@FuriaTrans / Twitter

El feminisme i la Llei Trans 

Malgrat que l'arribada de la Llei Trans hagi estat un motiu de celebració per gran part del col·lectiu LGTB, algunes cessions més radicals dins del moviment feminista (altrament dites RadFem) hi estan en contra. La Llei Trans, que contemplarà la lliure autodeterminació de gènere a l'Estat espanyol, un mecanisme avalat per Comissió Europea, el Consell Europeu i sis països que ja l'han implementat. Aquesta llei permetrà que les persones trans puguin canviar-se el nom i sexe a tots els documents oficials sense necessitat de la llarga burocràcia, l'autorització d'un metge i el tractament obligatori amb hormones durant dos anys (que, en molts casos, comporta l'esterilització), que fins ara implicava ser trans.

Per contra, les TERF (feministes radicals trans-excloents en anglès) creuen que l'autodeterminació de gènere és un concepte nascut de la teoria queer (la mateixa corrent filosòfica que va introduir la divisió entre sexe i gènere), que esborra la lluita feminista i posa en perill les dones. Entre altres arguments, creuen que els homes condemnats per violència de gènere podran simplement canviar-se de sexe al registre per tal d'evitar l'agreujament en les condemnes (fet impossible gràcies al principi legal ex nunc, o 'd'ara endavant'), o que servirà com excusa als homes per poder ingressar a presons per a dones. 

En el fons, les TERF rebutgen el fet que una dona trans sigui una dona 'de veritat' i busquen excloure-les de la lluita feminista. 

Les TERF del PSOE

D'ençà que la Llei Trans va guanyar visibilitat mediàtica, els col·lectius trans han rebut atacs transfòbics per part d'alguns sectors del feminisme, i fins i tot pel mateix col·lectiu LGBTI. De fet, Lidia Falcón i Alicia Rubio del Partit Feminista, també TERFs, van ser criticades pel col·lectiu per assistir a un acte contra la llei en conjunt amb HazteOír, l'organització ultraconservadora, catòlica i d'extrema dreta.

De fet, aquest corrent feminista també domina el PSOE, cosa que ha causat encara més tensió entre els partits que formen el govern espanyol. En un comunicat i un document argumentatiu publicats pel PSOE el juny del 2020, els socialistes es van posicionar clarament en contra del que ells consideren que és la "teoria queer", que causa una "polèmica" i "confusió" sobre el que significa ser dona. Segons aquest posicionament, els socialistes s'alineen amb la ideologia d'aquelles persones que s'anomenen feministes, però que exclouen a les persones trans, al·legant que la lluita trans "nega l'existència del sexe biològic" i "difumina la realitat de les dones".

La tensió entre l'Executiu i el Ministeri d'Igualtat és evident d'ençà que les competències en aquestes polítiques van passar de la vicepresidenta Calvo a la ministra Montero, d'acord amb el pacte de coalició PSOE-Podemos. Arran d'això, Montero ha acusat el govern espanyol de "bloquejar" la Llei Trans proposada pel seu Ministeri. De fet, l'esborrany presentat com a proposició de llei per part de les activistes trans era gairebé el mateix que l'elaborat per l'equip de Montero durant mesos de treball i que no va poder arribar al Consell de Ministres per les reticències del PSOE. 

 

Foto principal: els Mossos redueixen activistes trans a la plaça Sant Jaume / Europa Press