La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona està formada per 13 espais naturals d’alt valor paisatgístic, ecològic i cultural que abasten més de 100.000 hectàrees dins la demarcació de Barcelona. La gestió de la Xarxa garanteix l’equilibri territorial i ambiental als 100 municipis del seu àmbit geogràfic, que representen el 22% del territori i el 70% de la població de Catalunya. Formen part de la Xarxa de Parcs Naturals els següents espais: 

El Parc del Castell de Montesquiu
L’Espai Natural de Les Guilleries-Savassona
El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny
El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac
El Parc del Montnegre i el Corredor
El Parc de la Serralada Litoral
El Parc de la Serralada de Marina
El Parc Natural de la Serra de Collserola
El Parc Agrari del Baix Llobregat
El Parc del Garraf
El Parc d’Olèrdola
El Parc del Foix
I, properament, Sant Miquel del Fai - Espai Natural dels Cingles de Bertí


Seguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS), la Diputació de Barcelona planifica i gestiona els espais naturals i agraris mitjançant plans especials, elaborats amb la participació de tots els agents implicats, protegeix els valors naturals, agrícoles, forestals, culturals i paisatgístics, tot apostant per un equilibri entre la preservació dels parcs i el desenvolupament econòmic de la població. A més, fomenta l’ús públic del patrimoni cultural i natural i l’educació ambiental. 

Santa Fe de Montseny / Diputacio Barcelona
Paisatge bucòlic de Santa Fe de Montseny / Shutterstock

D'altra banda, la Xarxa de Parcs Naturals posa a l’abast de la ciutadania centres d’informació i documentació, itineraris senyalitzats i rutes guiades, museus i exposicions temporals, equipaments pedagògics i culturals, albergs i allotjaments rurals, àrees d’esplai i d’acampada, publicacions i audiovisuals, tallers i estades ambientals. Tot plegat per gaudir, conèixer i respectar el medi natural.

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona està formada per 13 espais naturals d’alt valor paisatgístic, ecològic i cultural

A més, s’ha habilitat un servei de Bus Parc per poder accedir al Parc Natural del Montseny i al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que et permet arribar-hi amb transport públic integrat, els dissabtes, els diumenges i els festius de tot l’any (excepte Nadal i Cap d’Any).

Esglesia de Sant Miquel al Parc Olerdola / Diputacio Barcelona
Església de Sant Miquel al Parc d'Olèrdola / Shutterstock

La Diputació de Barcelona aposta pel territori i per la conservació del patrimoni i dels espais naturals de la demarcació. És per això que l’any 2017 va comprar Sant Miquel del Fai i la finca de 70,4 hectàrees que l’envolta per valor d’1,3 milions d’euros i ha invertit 2,6 milions més per a la recuperació i posada al dia de les instal·lacions. La finca s’emmarca dins l’Espai Natural dels Cingles de Bertí. La finalitat és garantir la preservació d’aquest espai tan emblemàtic i que la ciutadania en pugui gaudir.

L’obertura de les instal·lacions està supeditada a la finalització de les obres.

La Xarxa de Parcs Naturals posa a l'abast de la ciutadania una gran quantitat de serveis per gaudir de la natura

Si vols més informació, entra al web parcs.diba.cat de la Diputació de Barcelona o descarrega’t les apps “Parcs Naturals DIBA” i “Itineraris DIBA”.

I recorda, parcs naturals sí, però amb civisme!