La televisió francesa France 3 Occitanie ha compartit, en la seva desconnexió en català, un vídeo on explica l'origen de la bandera catalana i com, a partir d'aquesta, es va crear l'estelada, que representa el moviment independentista. 

Per fer-ho, la periodista Júlia Taurinyà utilitza una animació feta amb retalls de paper i comença amb el format propi dels contes de fantasia -hi havia una vegada...-, el primer protagonista, però, no és un personatge inventat, sinó el que va ser comte de Barcelona, el cavaller Guifré el Pilós.

 

El programa Els Petits Papers dedicat a explicar la història de l'estelada / France 3 Occitanie

 

Les quatre barres sobre l'escut d'or

La senyera té com a origen la mort del comte en camp de batalla, va ser llavors quan, tal com explica la televisió francesa, va rebre la visita del rei dels francs, Lluís el Piadós. 

"El rei dels francs va tenir la sorprenent idea de mullar la seva mà en la sang de Guifré i passar quatre dits sobre l'escut d'or del comte". "Així va néixer la llegenda de la bandera catalana", continua, una de les banderes "més antigues d'Europa". 

 

MORT GUIFRÉ

El símbol del moviment independentista

A continuació, la narradora deixa de banda el to èpic per dir: "si veieu una estrella, no és pas per fer bonic. Inspirada en la bandera de Cuba, l'estelada és el símbol del moviment independentista". 

"El 1968, apareix la versió socialista amb l'estrella vermella", continua, "uns nord-catalans hi afegiran el triangle groc i, per tant, tindríem l'estelada vermella de l'esquerra independentista". 

Estelades "per tots els gustos i sensibilitats"

Però no només fa referència a aquestes dues: "ara hi ha per tots els gustos i totes les sensibilitats, i ves a saber quina triaria en Guifré", conclou fent una mostra de diferents versions de la bandera.

 

BANDERES INDEPENDENTISTES DIFERENTS MOVIMENTS

Entre d'altres hi apareixen l'estelada verda -per reivindicar també la llibertat per la terra i la natura-, la negra amb una creu en forma de X (la creu de Santa Eulàlia) -que commemora tricentenari de la guerra de Successió i és utilitzada pels sectors més extrems de l'independentisme-, o la de l'arc de Sant Martí -per la llibertat nacional  i llibertat d’opció sexual. 

 

Imatge principal, estelada blava i vermella / France 3 Occitanie