Des de fa més d'un segle, la Fundació "la Caixa" ajuda les persones que més ho necessiten. Ho fa a través de programes socials propis que cobreixen el cicle vital de les persones. Mitjançant el programa CaixaProinfancia ajuda nens i joves, amb el Programa Incorpora dona suport a les persones durant la maduresa, amb el Programa de Persones Grans cobreix el procés d'envellir i amb el Programa per a l'Atenció Integral a les persones amb malalties avançades vetlla per l'etapa final de la vida.

La Fundació "la Caixa" treballa des de fa més d'un segle per ajudar les persones que més ho necessiten

La intervenció de Fundació "la Caixa" és imprescindible. Només fa falta fer un cop d'ull les dades actuals sobre l'estat de la joventut espanyola i de les persones grans. En primer lloc, el 29 % dels menors de 18 anys es troben en situació de risc de pobresa i el 28 % dels joves està en situació d'atur. En segon lloc, es preveu que el 2050 les persones grans representin el 36 % de la població espanyola. En tercer lloc, a Espanya, al voltant de 116.000 persones requereixen atenció psicosocial a causa de necessitats complexes al final de la vida. De fet, Espanya és el quart país de la Unió Europea (UE) amb desigualtats socials més grans, només per darrere de Romania, Bulgària i Grècia.

dona i anciana / Fundacio la Caixa
Foto: Fundació "la Caixa"

"Claves para el progreso"

El 16 de novembre passat, la Fundació "la Caixa" va celebrar a CaixaForum Madrid l'acte "Claves para el progreso". Un esdeveniment que va servir per analitzar el context i els reptes més significatius del panorama social actual amb diferents entitats.

Acte Claves para el progreso / Fundacio la Caixa
Foto: Fundacio "la Caixa"

A la trobada també es van presentar dades d'un estudi inèdit elaborat per l'Observatori Social de Fundació "la Caixa" que constata la cronificació de la pobresa a Espanya i determina que els programes socials poden exercir un paper fonamental per combatre-la.

El model d'actuació de la Fundació "la Caixa" és únic

La Fundació "la Caixa", amb un miler d'entitats i institucions, identifica les necessitats de les persones, proposa una manera d'atendre-les amb metodologies innovadores i contrastades, estableix aliances amb entitats del territori per cobrir aquestes necessitats i genera evidència per a la transformació social. L'objectiu final és ajudar les persones que ho necessiten més i col·laborar en la construcció d'una societat més justa i millor.

Cada programa segueix la metodologia desenvolupada pels directors científics de la Fundació “la Caixa” amb la finalitat de donar resposta a reptes de la societat, com ara la pobresa infantil, la inserció laboral, l'envelliment o el final de la vida.

El paper de les entitats és clau. Són elles les que s'encarreguen d'implementar els diferents programes, treballar directament amb les persones destinatàries i ajudar-les a fer que l'oportunitat que se'ls brinda es faci realitat.

Programa Enfermedades Avanzadas Fundacio la caixa / Fundacio la caixa
Foto: Fundació "la Caixa"

El model de treball de la Fundació "la Caixa" té els següents pilars:

  • Cada programa compta amb una direcció científica formada per experts acadèmics.
  • La metodologia desenvolupada es comparteix amb les entitats socials, que són les responsables d'implementar-la.
  • Es fomenta la cooperació amb els diferents agents del territori per aconseguir les millors oportunitats per a cada persona.

El model de la Fundació "la Caixa" no és assistencial, sinó que pretén transformar les persones en situació de vulnerabilitat. 

Certament, el nivell d'autoexigència de la Fundació "la Caixa" és molt alt, ja que aquesta repensa cada una de les intervencions quan els resultats no són els esperats o poden ser millors. Tanmateix, la seva filosofia de treball és molt col·laborativa, ja que busca anar de bracet amb els agents socials. Tot això es duu a terme sota quatre principis bàsics: anticipació, complementarietat, eficiència i innovació.

L'impacte de la Fundació "la Caixa" el 2022

Tot i que encara queda molta feina per fer, l'impacte que ha tingut la Fundació "la Caixa" el 2022 ha estat notable. N'és una prova el fet que el programa CaixaProinfància ha acompanyat més de 62.000 nens i nenes en situació de vulnerabilitat i més de 38.000 famílies.

Tornada al cole CaixaProinfancia / Fundacion la Caixa
El Programa CaixaProinfància lliura kits escolars, a través de més de 400 entitats / Fundació "la Caixa"

El programa Incorpora també ha ajudat en la contractació de més 45.000 persones en risc d'exclusió. A més, a través del programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, 38.000 pacients i 40.000 familiars han estat atesos. A tot això cal sumar la participació de més de 300.000 persones grans en les més de 14.200 activitats organitzades per la Fundació "la Caixa" mitjançant el programa Gent Gran.

Catorze històries de superació

Finalment, a la trobada es va presentar el projecte documental Vidas Contadas. Són 14 històries de superació que donen veu a beneficiaris d'alguns dels programes socials i que són l'exemple de l'èxit i que el model d'actuació funciona.

Al documental es comparteixen les seves històries amb els aprenentatges en positiu després de travessar diferents situacions de complexitat. Cadascuna des de la seva particular mirada i vivència única.