Tapar la 'E' d'Espanya de la matrícula del cotxe no és sancionable. Després de nombrosos recursos, el ministeri de l'Interior ha donat la raó al polític nacionalista gallec Bieito Lobeira, i ha revocat les multes que li havien imposat al llarg dels anys per portar un adhesiu amb les lletres 'GZ' que cobria la 'E', informa Nòs Diario. L'argument que feien servir els agents policials en les demandes contra el polític era que el distintiu obstaculitzava la identificació del vehicle. Finalment, però, Interior s'ha decantat per la rèplica de Lobeira, que es preguntava com era possible que l'adhesiu evités la identificació del cotxe si les multes li arribaven a casa.

No pot haver-hi confusió

A banda de la lògica que comporta el seu argument pel que fa a la identificació del vehicle, en declaracions al mitjà citat, Lobeira recorda que "l'Estat espanyol és l'únic a la UE que té quatre dígits i tres lletres a la matrícula, de manera que tampoc hi podria haver confusió" derivada de tapar la 'E'. La llei que regula les matrícules va arribar l'any 2000, amb la qual es buscava més cohesió amb la Unió Europea, i que va eliminar els distintius provincials. Lobeira no és l'únic polític d'ideologia nacionalista que ha estat sancionat per tapar la 'E' de la matrícula. El diputat de la CUP, Albert Botran, fou multat a Barcelona per la Guàrdia Urbana per portar un adhesiu amb les lletres 'CAT'.

A França, sí que està prohibit

La Cort de Cassació francesa, equivalent al Tribunal Suprem espanyol, va prohibir a principis de 2021 l'ús del CAT a les matrícules franceses, que era una pràctica molt habitual a la Catalunya Nord, segons ha informat Ràdio Arrels de Perpinyà. Juntament amb el CAT, també s'ha prohibit la inclusió en la matrícula d'altres elements, com la bandera catalana, cosa que també és una pràctica corrent. La Cort de Cassació ha donat la raó a un fabricant de matrícules que denunciava la comercialització d’adhesius que modifiquen les plaques de matriculació. En cas d’infracció d'aquesta norma, s'ha establert una multa mínima de 135 euros, que podria arribar fins als 750 euros.