Els elevats preus de la llum porten de cap a tothom i no paren de registrar rècords històrics. Precisament aquest és el problema amb que es troba Daniel Turmo, el rector de la parròquia de Sant Jaume de Lleida: no pot pagar la factura de la llum de l'església

El diari Segre explica que aquest diumenge, durant el seu sermó, Turmo es va dirigir als feligresos per explicar-los la dramàtica situació i per demanar-los ajuda per poder mantenir el temple obert. La darrera factura de la llum supera els dos mil euros, un rebut més alt que els ingressos mensuals de la parròquia. 

El sacerdot, tal i com recull el citat mitjà, va instar els feligresos a contribuir en el pagament de la factura "en la mesura de la seva possibilitat", al mateix temps, Turmo va reconèixer que són pocs els que van a missa i que també pateixen els efectes de l'increment del preu de la llum. 

parroquia sant jaume lleida captura google maps

Exterior de la parròquia de Sant Jaume / Google Maps

"El problema no és pagar aquesta factura, el que més ens preocupa són les que vinguin a partir d’ara”, confessava el rector que tot just fa tres mesos que està al capdavant de la parròquia de Sant Jaume. "Si les que arriben en els propers mesos són com l’última, no podrem continuar obrint, no tenim prou ingressos per afrontar uns rebuts tan abundants, la companyia acabaria tallant-nos la llum com a qualsevol altre usuari si acumulem impagaments”, va lamentar.

El Segre es fa ressò de les possibles solucions que va plantejar el rector com reduir els dies d’obertura de la parròquia i limitar-ho només als diumenges. Fins i tot va parlar d'oficiar misses “sota els pins”, encara que va puntualitzar després de la cerimònia que es tractava d’un recurs irònic.

El preu de la llum

El preu de la llum ha marcat un nou rècord i aquest dijous es pagarà a 141,71 euros MWh  i s'encarirà un 4,5% respecte avui, segons les últimes dades publicades aquest dimecres per l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE).

D'aquesta manera, supera els 140,23 euros per MWh que es van pagar el 2 de setembre, fa just una setmana. La franja més cara serà de nou del vespre a deu de la nit, quan el preu per MWh es dispararà fins als 155,62 euros i ja no baixarà dels 150 euros fins a la mitjanit, quan serà de 145,2 euros. Per contra, la franja més barata serà de cinc de la matinada a sis del matí, quan se situarà en els 120,92 euros per MWh.

A partir de les vuit del matí, ja s'elevarà fins acostar-se als 150 euros i baixarà lleugerament a primera hora de la tarda, fins als 138 euros aproximadament.

El preu per a aquest dijous serà uns sis euros més car que la mitjana fixada per aquest dimecres, que és de 135,65 euros, és a dir, al voltant d'un 4,5% més.

 

Foto principal: interior d'una església / Unsplash - Perfectus Photography & Design Co.