Avui, a les 10:46 (hora peninsular), coincidiran tres fenòmens astronòmics en el cel: un eclipsi lunar la lluna plena, un la superlluna vermella, segons informa Efe. La comunitat científica celebra aquesta extraordinària coincidència i aprofita l'ocasió per valorar la feina d'investigació espacial i les futures missions lunars com la del programa Artemis el pròxim 2024. 

Les etapes de l'eclipsi duraran unes dues hores. Es tracta del primer eclipsi total des del gener de 2019 i serà visible especialment als Estats Units, el Canadà, Mèxic, gran part d'Amèrica Central, a l'oest del Perú, el sud de Xile i l'Argentina, Austràlia, Nova Zelanda i diverses illes del pacífic, segons ha comunicat la NASA. A casa nostra aquest espectacle tindrà lloc en ple dia, fet que no ens permetrà gaudir-lo d'igual manera. 

 

superluna rosa abril Superlluna rosa fotografiada a Macedònia l'abril del 2021 / Efe

Alineació dels astres 

Avui assistirem a una rara coincidència de tres fenòmens o "trifecta", segons la NASA. La lluna es tornarà vermella per uns 10 minuts. L'ombra de la Terra sobre la lluna farà enfosquir el satèl·lit, el qual anirà agafant un to vermell sangonós provocat pels reflexos del sol sobre la seva superfície. És un fenomen que es pot albirar en algunes matinades o capvespres, però avui de forma més flagrant. 

Tot plegat coincideix amb el punt en què la lluna estarà més pròxima a la Terra en tot l'any, el que és conegut com a superlluna. La proximitat del satèl·lit natural farà que el puguem veure més gran i  un 15% més brillant. 

Alhora l'eclipsi, el "culpable" de l'envermelliment de la lluna i la seva extraordinària proximitat al nostre planeta coincideix amb el tercer fenomen, el més comú: la lluna plena. L'alineació de tots aquests factors permet veure una lluna immensa, brillant, plena i "tacada" de vermell. 

Sense necessitar ulleres especials o alguna mena de protecció, com en el cas dels eclipsis solars, la superlluna vermella podrà ser observada per un gran nombre de població, malgrat que l'ajuda de telescopis o binoculars facilitarà la contemplació d'aquest fenomen tan inusual. La jornada d'avui tornarà a deixar imatges espectaculars del satèl·lit natural del nostre planeta en la seva màxima esplendor. 

 

Imatge principal: superlluna vermella fotografiada als Estats Units / Efe