“Hasta el 40 de mayo, no te quites el sayo” deia la dita, però la dita no tenia en compte el canvi climàtic ni l’augment de la temperatura global del planeta.

Un any més s’apropa l’estiu i les previsions tornen a ser de calor extrema i, de fet, si no canvia res, cada any pujaran més. A això se li suma la nova factura de la llum, amb les seves hores vall en horaris intempestius, i els preus cada cop més elevats.

A més, l’arquitectura tradicional, amb grans murs que frenaven la calor, i parets blanques que reflectien el sol, tenien més en compte les condicions climàtiques que les cases on acostumem a viure, tot i que cada cop s’estan fent més edificis energèticament eficients. Veient aquest panorama: què podem fer per a sobreviure a la calor sense aire condicionat?

El primer que hem de saber és que l’aire condicionat només treu l’aire calent de casa, i trasllada el problema de la calor a l’exterior, per tant, el que està fent en realitat és retro-alimentar el gran problema que tenim a sobre: l’emergència climàtica.

Considerant això, aquí teniu uns trucs per sobreviure a l’estiu d’una manera més sostenible (tant econòmicament com climàticament):

  • Controla les persianes de casa, no deixis entrar el sol durant el dia, ja que farà que la temperatura interior augmenti a mesura que ho fa l’exterior. Si casa teva està orientada a l’est, tindràs sol de matí, si està orientada a l’oest, el tindràs de tarda; en qualsevol cas, barra-li l’entrada. Recorda que parlem de sol, no de llum! Si tens persianes alacantines (enrotllables de fusta), encara millor: la tradició de passar-la per fora de la barana del balcó no falla, crea una cambra d’aïllament i, a més, impedeix que el sol incideixi a la finestra.

persianes

Poble amb persianes |  Foto: Pixabay 

  • Passa les cortines durant les hores de sol. La idea és mantenir la temperatura de la matinada, és a dir, la més baixa del dia, dins de casa tot el temps que puguem. Per a aconseguir-ho, les petites cambres d’aire que es creen en afegir capes de separació entre la calor externa i la temperatura interna són de gran utilitat.
  • Ventila quan hagi baixat el sol. Cap al vespre és el millor moment per a obrir les finestres i apujar les persianes per deixar que l’aire entri. Si les podem mantenir així tota la nit, millor. Si, de pas, aprofites per a regar les plantes del balcó o finestra, es crearà un ambient més fresc i baixarà la temperatura de la façana.
  • Aprofita els corrents d’aire que puguis crear a casa i, si tens alguna finestra que obri a un pati interior, tingues en compte que segurament serà la que més aire fresc rebi. Antigament es mullaven les cortines d’aquestes finestres per a refrescar encara més l’ambient.
  • Si fas servir ventilador, orienta’l cap a l’exterior: d’aquesta manera és molt més eficient, ja que treu l’aire calent de l’habitació, però recorda que això només és eficient quan la temperatura exterior és inferior a la interior (és a dir, quan ha baixat el sol).
  • Evita els focus de calor dins de casa, evita tenir ordinadors o televisors encesos sense necessitat, ja que són focus de calor que poden fer augmentar la temperatura de casa. Fes servir llum natural en comptes d’encendre els llums, o, si no pots evitar encendre’ls, fes servir llums led, que pràcticament no perden energia en forma de calor. De la mateixa manera, evita cuinar, sobretot amb forn, i augmenta la ingesta d’aliments crus (amanides, gaspatxo, fruita, ...). Si cuines, encén l’extractor, ja que, a més d’endur-se les olors, s’endurà l’aire calent.
  • Les dutxes, millor fredes o tèbies, i el mateix passa amb fregar els plats, ja que, encara que sovint ho oblidem, l’escalfador d’aigua també és un focus de calor.

En definitiva, els remeis antics són els més útils en aquests temps de canvi climàtic i factures de llum elevades.