Suport social ampli a la necessitat de reforçar la llengua a Catalunya. És la conclusió que es desprèn de la darrera enquesta Òmnibus que ha publicat el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, la primera d'aquest 2022. Una anàlisi de camp que ha preguntat sobre diverses qüestions relacionades amb el català i que han acabat per demostrar que, en moment de declivi pel que fa a l'ús social de la llengua, hi ha una clara voluntat de revertir la situació. L'informe constata que "hi ha una percepció general que l'acord entre partits i institucions de Catalunya per reforçar el català en diversos àmbits és important".

Així, s'ha demanat als enquestats que situessin en una escala de l'1 (gens) al 10 (molt) fins a quin punt creien rellevant que els partits polítics i les institucions es posessin d'acord per un seguit de qüestions. Amb un 7,8 s'ha valorat la necessitat de "reforçar l'ensenyament del català a les persones migrades". La possibilitat d'"incrementar l'oferta de continguts culturals, digitals i d'entreteniment en català" ha rebut un 7,2. Una mica per sobre han quedat opcions que incloïen també el castellà en l'equació. Així, la millor valoració, amb un 8,1, ha estat per a la necessitat de "garantir que tothom pugui ser atès en català i castellà (i també aranès a l'Aran)". Just per sota, amb una nota de 8, ha quedat el plantejament d'aconseguir que "tothom pugui saber català i castellà (i també aranès a l'Aran)".

Més enllà, es fa referència a la situació de la llengua a l'educació universitària. L'enquesta pregunta si s'està d'acord o en desacord amb el fet que el Govern i les universitats impulsin un pla d'enfortiment del català​. Els resultats, desgranats segons la llengua materna dels interrogats, evidencia que el 94% de persones que usen habitualment el català estan d'acord amb reforçar la seva llengua en aquest àmbit educatiu. Pel que fa al col·lectiu que parla totes dues llengües per igual, fins a un 79% d'enquestats dona suport a la proposta. Però és que fins i tot entre els castellanoparlants hi ha una posició clara: sis de cada deu veuen amb bons ulls enfortir el català a les universitats, amb un 37% en contra.

 

El Corredor Mediterrani

Un altre tema que pren protagonisme a l'informe Òmnibus és el Corredor Mediterrani, una infraestructura ferroviària per ara inacabada que ha de servir per al transport de passatgers i mercaderies. Un 59% dels enquestats n'ha sentit a parlar, si bé aquesta xifra supera el 80% entre votants d'ERC, Junts i la CUP, mentre que els ultres de Vox són els que els sona més aliè. La meitat dels entrevistats expressa el seu suport al projecte per motius econòmics i aconseguir una "millora de la competitivitat" de Catalunya. Un 26% ho fa per millorar el trànsit reduint la circulació de camions per les autopistes. I només un 21% el prioritza per lluitar contra el canvi climàtic i la contaminació.

Hi ha, també, un ampli consens pel que fa al motiu pel qual ara com ara aquest Corredor Mediterrani no uneix, almenys, València amb Barcelona amb un tren d'alta velocitat. Un 60% dels enquestats creu que darrere hi ha qüestions polítiques, mentre que un de cada quatre hi veu qüestions econòmiques. Només el 4% creu que s'explica per motius tècnics. Per partits també hi ha disparitat, amb un 88% de votants de la CUP i un 79% d'electors de Junts entreveient-hi raons polítiques. En aquest camp, ERC, amb un 66%, queda dos punts per darrere dels comuns.

Impostos i Mossos d'Esquadra

Pel que fa a altres qüestions, sorprèn el rebuig que genera una possible abaixada d'impostos. I és que només un de cada tres catalans està a favor d'aquesta mesura que s'ha convertit en estrella per al Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso. Per contra, un 53% es manifesta en desacord amb abaixar les taxes, encara que això impliqui reduir serveis i prestacions. La CUP és la que es mostra més contrària, seguida dels comuns, ERC i Junts. A l'altra banda de la balança hi ha Vox, Ciutadans i el Partit Popular.

I sobre la valoració dels Mossos d'Esquadra, el cos aprova amb una nota propera al set pel que fa a la seva proximitat, fiabilitat i competència i eficàcia. A més, hi ha una certa relació amb l’edat: els Mossos són més ben valorats per la gent gran que pels joves. Pel que fa als partits polítics, la CUP és l'única formació que suspèn el cos amb un 4,8, mentre que PSC i Ciutadans atorguen les qualificacions més elevades.