Els sindicats proposaran que l’avançament del calendari escolar no es produeixi el curs que ve, sinó el següent. Segons ha avançat Betevé i ha pogut confirmar ElNacional.cat, la coordinadora de sindicats s’ha reunit aquest dilluns al matí i ha pactat proposar al Departament d’Educació que ajorni un any l’inici del curs el dia 5 de setembre. Han tingut aquesta idea membres de Comissions Obreres, USTEC i AFFAC. El cas és que aquesta tarda hi ha convocat un ple extraordinari del Consell Escolar amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Va ser el cap del Departament qui va fer aquesta petició, davant les crítiques que ha generat la idea d’avançar el calendari del curs escolar, i el malestar que s’ha produït en el Consell Escolar, un òrgan que ha de ser consultat cada cop que la conselleria proposa un canvi d’aquest tipus. Així doncs, els sindicats suggeriran aquesta tarda que l’avançament del curs no es produeixi en el 2022-2023, sinó en el 2023-2024.

Cal recordar que la setmana passada la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, va obrir la porta a negociar “el com”, però no “el què”. És a dir, que va deixar clar que la decisió d’avançar el calendari escolar és irrenunciable. Ara bé, els sindicats hauran d’intentar aquesta tarda obrir la possibilitat de no fer l’avançament aquest any, sinó el següent. USTEC, CCOO i UGT són els tres sindicats que estaran presents en la reunió d’aquesta tarda entre el conseller d’Educació i el Consell Escolar. L’últim cop que Cambray va seure en una taula amb representants sindicals va ser el passat divendres, després que diversos manifestants passessin la nit al Departament d’Educació per reclamar la suspensió de l’avançament del curs escolar. La conselleria, però, va mantenir la seva proposta, i va insistir que l’avançament no afecta els drets laborals dels treballadors. Els sindicats, però, insisteixen que sí que té conseqüències en els seus drets laborals.

Vaga de cinc dies

Divendres passat els diversos sindicats d’educació van assegurar que anirien a la vaga. Després que el Departament es mantingués ferm i insistís en l'avançament del calendari escolar, USTEC, CCOO, la Intersindical, UGT i Aspepc van anunciar que el mes de març farien una aturada de cinc dies per protestar contra la decisió, i també van amenaçar en no treballar a l’inici del curs següent. Ara bé, no van concretar quins cinc dies de març estarien aturats. Davant dels mitjans, van admetre que encara ho havien de discutir. El cas és que, encara ara, hi ha desacord entre els sindicats sobre quan fer aquesta vaga. Aquest dilluns al matí s’ha reunit la coordinadora de sindicats del món educatiu, i les diverses parts han fet les seves propostes, a les quals ha tingut accés ElNacional.cat.

El cas és que a partir el 23 de març ja hi ha una vaga convocada per protestar contra l’obligació de fer el 25% de les classes en castellà a Catalunya. Comissions Obreres, per exemple, demana que l’aturada no es produeixi després d’aquesta data, perquè les dues aturades no es trepitgin. La proposta de CCOO, doncs, és que la vaga es divideixi en diversos dies: dos de seguits i tres separats per setmanes, arribant a l’abril. El cas és que no es vol que l’aturada afecti la nòmina dels docents. USOC, per altra banda, demana apostar fort i, per tant, és contrari a dividir els cinc dies en dos mesos. Davant d’aquest escenari, hi ha sindicats que han proposat fer aturades per hores. Ho veu amb bons ulls la Intersindical, per exemple, ja que considera que fer una vaga durant cinc dies seguits tindrà poc seguiment per part del professorat. La UGT i la CGT, per exemple, consideren que la vaga s’ha de dividir en dos mesos, per tal que no tingui afectació en una sola nòmina. I el sindicat majoritari, USTEC, no veu amb bons ulls fer aturades per hores, però sí que s’obre a triar entre fer dies consecutius i alterns.