Els sindicats espanyols Comissions Obreres (CCOO) i Unió General del Treballador (UGT), i la Central Unitària de Treballadors de Xile (CUT) ha exigit que Xile abandoni la presidència de la Cimera del Clima que s'està celebrant a Madrid.

"Xile no pot continuar ni un dia més presidint la COP25. Aquesta cimera no la pot continuar encapçalant un govern que en els últims mesos ha assassinat a més de 17 persones, té desenes de ferits, tortures i violacions de Drets Humans", ha criticat aquest dijous el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, durant la presentació de l'acte 'Crisi climàtica i revolta a Amèrica Llatina'.

Així mateix, ha posat l'accent que "no es pot" posar la Cimera del Clima "en mans d'un Govern que no respecta a l'ésser humà" i ha lamentat que la COP25 no s'hagi pogut celebrar a Xile per conseqüència, al seu judici, "d'un model de política ultraliberals".

En les seves paraules, les polítiques ultraliberals no sols es donen a Xile, "també al Brasil amb Bolsonaro", i estan "inspirades" en les polítiques de Trump o en la situació que hi ha a Colòmbia o a Bolívia. "És un model econòmic abocat al fracàs. Hi ha una interrelació entre les crisis econòmiques, socials i les pròpies crisis mediambientals", ha assegurat.

En la mateixa línia, el secretari general de CCOO, Unai Sord, ha manifestat la seva "solidaritat" amb el sindicalisme llatinoamericà i especialment el xilè, perquè la COP hauria d'estar celebrant-se a Santiago de Xile.

Per al líder del sindicat, que la COP hagi vingut a Espanya té a veure amb "una ona reaccionària que s'està instal·lant a Amèrica llatina i en bona part del món desenvolupat". Aquesta ona, al seu judici, "té a veure amb l'aplicació de polítiques neoliberals, amb un creixement econòmic amb nivells de desigualtat sagnants, d'exclusió social i de pobresa molt instal·lada".

Per part seva, el secretari general de CUT-Xile, Nolberto Díaz, ha requerit "urgentment" la solidaritat del moviment sindical sencer. "Portem 46 dies amb la gent protestant, més de 27 morts, desenes de joves ferits, milers de joves detinguts i moltes detencions han estat arbitràries i injustes", ha lamentat.

Per això, Díaz ha exigit que Xile "no presideixi la COP" i ha advertit que el que està passant al país "li pot passar qualsevol dia a tothom". Així, ha criticat que el Govern de Xile acudeixi a Espanya per a presidir l'acord dels governs per a "cuidar el medi ambient" quan, segons ell, "està violant els Drets Humans".

"Pretén venir a Europa a dir que cuidarà el medi ambient quan és incapaç de cuidar als seus propis compatriotes. És un deure moral i sindical solidaritzar-se amb Xile, exigint la mesura que no presideixi la COP", ha apuntat el secretari general del sindicat xilè.

COP25: la "Fira de Turisme"

D'altra banda, el secretari general d'UGT ha criticat com està exposada la Cimera del Clima en el recinte de Ifema, en semblar-se "més", al seu judici, a la Fira de Turisme que a una representació de la lluita contra el canvi climàtic.

"Qualsevol que l'hagi visitat arriba a la conclusió que s'assembla més a la Fira de Turisme que a una representació clara en relació amb quin és la situació mediambiental del planeta", ha lamentat Álvarez, al mateix temps que Unai Sord ha afegit que "a vegades la COP sembla una fira més de les que hi ha a Madrid".

Álvarez ha assegurat que "queda molt per fer" en la lluita contra el canvi climàtic i ha criticat que alguns dels països "més contaminadors" del món "ni tan sols signen" a les COP i que uns altres "signen i no compleixen". Per això, ha demanat que hi hagi "un canvi" que passi per "una autoritat de caràcter global".

Encara que ha valorat positivament les iniciatives individuals a l'hora de reciclar i tenir un comportament respectuós amb el medi ambient, el líder d'UGT ha defensat que "no hi ha cap possibilitat de fer aquest procés de reconversió planetària si no es fa amb justícia social".

En aquest sentit, ha destacat que l'economia circular és un "element clau" i ha assenyalat que la riquesa natural "no pot estar en mans del sector privat de manera depredadora" com, en la seva opinió, "ho està en aquests moments".

"La bona notícia és que al nostre país, com a conseqüència d'aquesta Cimera, l'impacte sobre els mitjans de comunicació i els ciutadans serà molt exigent a l'hora d'exigir-li al nostre Govern un avanç en aquesta matèria", ha celebrat Álvarez.

Grans empreses, grans contaminants

En la mateixa línia, Sord ha ressaltat que els comportaments individuals de les persones sobre el consum "són importants" per a reduir els impactes mediambientals, però ha afirmat que el problema del canvi climàtic "té a veure amb un model de desenvolupament i interessos empresarials corporatius". "Les grans empreses són les grans contaminants", ha sentenciat.

"Sense menysvalorar la importància de les actituds individuals, això va de com es desenvolupa el món econòmic per a evitar la deterioració progressiva del planeta", ha manifestat el líder de CCOO, qui ha apostat pel desenvolupament d'una economia sostenible, amb menys emissions.

Per al secretari general de CCOO, un dels "grans problemes estructurals" de l'economia espanyola és l'"enorme dependència energètica que té". "Les energies renovables suposen un desenvolupament per al país", ha dit.

Respecte a la "inestabilitat" política a Espanya, Sord ha assenyalat que és "preocupant" i que és necessari un Govern i una majoria parlamentària perquè hi hagi "models de desenvolupament molt més integrats i molt més igualitaris".