Un centenar de docents han entrat aquest dimecres al pavelló de la Fira de Barcelona, on se celebra el Saló de l'Ensenyament, on estava previst que el conseller d’Educació, Josep González Cambray, juntament amb la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, inauguressin aquesta edició del Saló. Coincidint amb la segona jornada de vaga educativa, els manifestants, en primer lloc, s'han concentrat en la plaça Espanya a l'espera del conseller i després han accedit al recinte per la porta d’accés principal amb pancartes i xiulets. Un cop a dins, els docents han recorregut les instal·lacions encara buides de públic cridant consignes contra el conseller i demanant la seva dimissió, coincidint amb el segon dia de vaga convocada en el sector a Catalunya contra la gestió de González Cambray. Entre les proclames principals, demanen la dimissió del conseller per les seves polítiques i exigeixen al president del Govern, Pere Aragonès, que intervingui en el conflicte. 

 

Tensió

La segona jornada de la vaga educativa ha començat amb tensió i empentes a les portes del Saló. Un grup de 200 docents, que s’havien concentrat a les portes de la Fira de Barcelona per protestar contra el conseller Cambray, han entrat al recinte a empentes i s’han enfrontat als vigilants de seguretat que els hi impedien accedir. Els piquets tenen la intenció de boicotejar l’assistència del conseller d’Educació. El certamen ha pogut obrir portes una mica més tard del previst per un accés lateral, i no per la plaça de l’Univers que s’ha tancat per impedir l’accés de més manifestants. Una hora més tard del previst, a quarts de 10 del matí, l’acte inaugural amb els consellers Cambray i Geis que havia de ser a primera hora del matí ha quedat ajornat per la plantada dels manifestants, i encara no se sap quan es podrà fer aquesta compareixença per part del conseller.  Alguna de les pancartes que portaven els manifestants que han ocupat el pavelló portaven escrites consignes com: "No són cinc dies, són deu anys" (en al·lusió a les retallades a Educació), "Cambray, ets un esborrany" o "Cambray, no tens classe". També pancartes en favor de la inversió del 6% del PIB en educació, entonant càntics en contra del conseller, han fet sonar sirenes i han demanat la seva dimissió.

Tres dies de manifestacions

La d'aquest dimecres és la segona jornada de mobilitzacions, dels cinc dies previstos de vaga que van convocar els sindicats fa tres setmanes, després d'ocupar durant 24 hores el Departament d'Educacions per exigir una "negociació" que no va acabar arribant. La primera jornada d'aquest dimarts va ser un èxit. Segons els sindicats el seguiment de la vaga va ser del 70% de totes les persones que hi podien participar, és a dir, un cop restats els serveis mínims. Educació, però, ho va rebaixar al 31,7%. Pel que fa al nombre d’assistents a la manifestació de Barcelona, la més multitudinària, la Guàrdia Urbana en va comptabilitzar 22.000. Els sindicats esperen repetir el número en aquesta segona jornada, tot i que aquest mes hi ha convocades set jornades de vaga, si es fan totes, el sou dels docents es podria reduir en més de 700 euros. 

A aquesta reivindicació s'ha sumat l'Ajuntament de Barcelona. El regidor d'Ensenyament de l'Ajuntament de Barcelona, Pau González, no ha assistit aquest matí a la inauguració del Saló de l'Ensenyament "en nom de l'ajuntament" en solidaritat amb els professors per la gestió del conseller Josep González Cambray. González ha explicat que la seva absència de l'acte d'inauguració del saló respon al fet que considera que "cal reconstruir consensos en el si de la comunitat educativa: claustres, equips directius, personal no docent, famílies, ajuntaments i alumnat". Malgrat la seva absència, el regidor ha anunciat que visitarà el Saló de l'Ensenyament aquest dijous i ha ressaltat que "és un important espai per orientar i acompanyar i per despertar o potenciar vocacions", per això anima a "visitar-lo i aprofitar aquests dies".