Mig miler d’adolescents han sortit als carrers de Barcelona aquest divendres per manifestar-se en la lluita contra el canvi climàtic. Els centenars de joves que avui han marxat des de la plaça Universitat de la capital catalana fins a la plaça de Sant Jaume han cridat consignes en contra del sistema capitalista, i han assenyalat les grans multinacionals com a culpables dels grans mals del món. “Canviem el sistema, no el clima”, “el problema és el sistema”, “boti, boti, boti, capitalista qui no boti” i “visca la lluita ecologista” han estat alguns dels càntics més repetits durant la manifestació d’aquest divendres.

Mani Canvi Climatic / Foto: Montse Giralt
Capçalera de la manifestació contra el canvi climàtic / Foto: Montse Giralt

Alguns manifestants s’han mostrat decebuts pel nombre d’assistents que avui han participat en la concentració. Amb prou feines arribaven al mig miler. “No ho entenc, perquè això és una lluita que ens afecta a tots”, han declarat a ElNacional.cat alguns d’aquests joves. La manifestació havia de partir del centre de la ciutat a les dotze del migdia, però finalment els joves han trigat més de mitja hora en abandonar Universitat, amb l’esperança que arribessin més persones per sumar-se a la caminada. No ha estat així.

Qui es pensés que en aquesta manifestació hi trobaria universitaris, en tant que hi havia una vaga estudiantil convocada, s’equivocava. La gran majoria dels assistents d’avui eren adolescents que cursen batxillerat. Sí, també hi havia alguns universitaris, però en cap dels casos eren majoria. Ni de bon tros. Hi havia més alumnes d’ESO que no pas majors d’edat. És a dir, que per molt que la manifestació hagi suspès pel que fa a les expectatives del nombre d’assistents, ha quedat ben clar que l’esperit Greta Thunberg i de Fridays for Future està ben viu, i que són els més joves els que prenen la iniciativa de sortir al carrer a manifestar-se.

La concentració, però, ha anat dedicada únicament a carregar contra el capitalisme. L’encarregada de llegir un discurs comunista a la plaça de Sant Jaume ha estat una estudiant alemanya convidada pels convocants de la manifestació d’avui. S’ha dedicat a carregar contra els Verds alemanys, per haver entrat dins del “joc capitalista” i de “creure que aquest sistema es pot renovar”. “És impossible lluitar contra el canvi climàtic des del capitalisme”, ha volgut deixar ben clar.

Mani Canvi Climatic / Foto: Montse Giralt
Assistent a la manifestació en contra del canvi climàtic / Foto: Montse Giralt

L’argumentari del comunicat que ha servit per clausurar la manifestació es basava en el fet que “aquest sistema es basa en l’obtenció del màxim benefici per als oligarques que controlen l’explotació de tot el planeta”. “Qui es pensa que es pot reformar el sistema capitalista, s’equivoca”, assegurava el text, a més de demanar que els governs d’arreu del món deixin de “culpabilitzar” la ciutadania del canvi climàtic, i que es dediquin a perseguir el comportament d’algunes empreses.

Mani Canvi Climatic / Foto: Montse Giralt
Unes manifestants a la concentració d'aquest divendres / Foto: Montse Giralt