La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha fet públic aquest dilluns que Sigfrid Gras i Jordi Borda es convertiran en els nous directors de TV3 i Catalunya Ràdio, respectivament. Així ho ha confirmat l’ens en un comunicat intern a tots els seus treballadors, en el qual ha destacat que “aquesta és la primera vegada que la designació de les persones al capdavant de les direccions de ràdio i televisió de la Corporació es fa com a resultat d'un procés de selecció públic i obert, tal com preveu la llei de la CCMA”. És important assenyalar que aquests dos periodistes ja ocupaven ara mateix aquests mateixos càrrecs -però de forma interina- des de els destitucions de Vicent Sanchis i Saül Gordillo.

La CCMA apunta en el seu comunicat que el Consell de Govern ha valorat, especialment, la capacitat de transformació i el talent intern de la CCMA com a motor de canvi per liderar aquesta transformació. “També ha motivat la seva selecció el fet que el projecte dels candidats escollits estigui en consonància amb les bases del projecte de refundació de la CCMA, presentat al Parlament de Catalunya, que implica una nova orientació a l’usuari i una mirada transversal al conjunt de l’organització”, afegeix el text.

Per a la valoració de les propostes presentades, el Consell de Govern s’ha dotat d'una Comissió de Valoració formada per sis persones independents escollides per unanimitat del Consell de Govern. Com a mesura de protecció de la seva independència i confidencialitat, els membres d'aquesta Comissió no s’han donat a conèixer públicament fins a la resolució del procediment de selecció. Han estat: Núria de José, vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Joan Abellà, director general del Grup Enciclopèdia; Josep Maria Carbonell, exdegà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (URL); Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català; Josep Maria Ganyet, professor i divulgador en tecnologies digitals, i Mabel Mas, membre de la Junta del Col·legi de la Publicitat i el Màrqueting de Catalunya.

Hi ha hagut diverses candidatures en aquest procés de selecció. Concretament, s’hi han presentat un total de 10 per a la direcció de Catalunya Ràdio i 9 per a la de Televisió de Catalunya. La CCMA, però, decideix mantenir la confidencialitat de quines són les altres candidatures que no han resultat guanyadores d’aquest procés. En el cas de la televisió, la persona escollida ha rebut els 7 vots favorables del Consell de Govern. A la ràdio, la persona escollida ha rebut 5 vots favorables, mentre que dos membres del Consell han votat per una altra candidatura. Sigfrid Gras i Jordi Borda han estat els candidats que han rebut una major valoració per part de la Comissió d’experts.