Empreses d'oci i esports nàutics hauran d'aturar o reduir la seva activitat per la sequera. Als embassaments de Siurana (Priorat), Baells (Berguedà), la Llosa de Cavall (Solsonès), Sau (Osona), Sant Ponç (Bages) o Darnius (Alt Empordà) no han pogut començar la temporada per l'escassetat d'aigua i a Àger (la Noguera) les activitats esportives nàutiques s'han desplaçat a embassaments amb més aigua i només tenen el 10% dels clients habituals. Alguns negocis esperen poder obrir al maig, mentre que d'altres no preveuen cap activitat durant aquesta temporada, segons han explicat a l'ACN aquest divendres.

La presidenta de l'Associació d'Activitats Nàutiques i de Natura de les Aigües Interiors de Catalunya, Mariona Martí, demana que les empreses del sector puguin accedir "a algun tipus de compensació" i vol que es posi en valor la feina que fan "per fomentar la salut i l'esport". Martí, que també és gerent d'una empresa d'activitats nàutiques al pantà de Sant Ponç, al Solsonès, no han pogut obrir encara. Preveu fer-ho el pròxim 15 de maig, perquè estan al 33% de la capacitat, per la qual cosa es considera "afortunada". Tot i així, la gerent afirma que s'han d'adaptar a una situació canviant setmana a setmana. A altres pantans de la Catalunya Central com Baells, Llosa del Cavall i Sau es troben en una situació similar. 

Riu sec / Foto: ACN
Riu sec ACN
Riu sec / Foto: ACN
Riu sec ACN 

Pendents de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)

A Darnius, a l'Alt Empordà, empreses com Màgic Empordà esperen saber si l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) els permet reprendre l'activitat i el seu gerent, Joaquim González, lamenta que si finalment no poden, patiran "una afectació econòmica important". L'embassament de Boadella, on es troba l'empresa de González, es troba a un 30% de la seva capacitat, a prop de ser no navegable amb els caiacs que ofereixen. Tot i així, González afirma que "l'ACA prendrà la millor decisió" i "si hi ha tan poca aigua és normal que no s'obri a les embarcacions ni al bany".

Embassament / Foto: ACN
Embassament aigua ACN

Trasllats pels pantans secs

Al Congost de Mont-rebei i al pantà de Canelles, entre Osca i Lleida, les empreses han hagut de traslladar la seva activitat a altres llocs com a Camarasa, a la Noguera, a 30 kilòmetres de distància. El responsable de l'empresa Àger Aventura't, Roger Pifarré, ha explicat a l'ACN que el moll des d'on treballava usualment "està tot sec". El trasllat els ha suposat "un greuge econòmic fort", ja que només ha mantingut el 10% dels clients que tenien habitualment per Setmana Santa i, a més, ha hagut de fer front a canvis logístics i sol·licitar permisos a les administracions per operar al nou espai. 

Empresa caiacs / Foto: ACN
Empresa caiacs ACN