L'expresident del Barça, Sandro Rosell, ha interposat una demanda de responsabilitat patrimonial en la qual reclama 29.754.465,02 euros per haver estat dos anys en presó preventiva sota acusacions de què va ser absolt. La seva reclamació serà repercutida —demana l'exdirigent blaugrana— directament als funcionaris públics —jutge, policies i fiscals— que van procedir al seu arrest.

A Rosell se li va atribuir el cobrament i blanqueig de comissions il·legals per la gestió dels drets audiovisuals de la Confederació Brasilera de Futbol. Si té èxit en la seva demanda, la intenció de Rosell és descomptar les despeses jurídiques i logístiques generades i donar la resta a causes benèfiques, com ha fet amb els drets d'autor del llibre sobre el seu pas per la presó, Una forta abraçada.

Què inclou la indemnització?

Rosell desglossa la xifra que reclama com a indemnització subratllant, en primer lloc, el dany reputacional que ha patit, pel qual exigeix 405.000 euros. Per la seva part, el dany psicològic el quantifica en 200.000 euros, i demana per l'afectiu 320.000 euros. Així mateix, reclama la quantitat de 28.062.950 euros en concepte de lucre cessant derivat de la pèrdua de negocis que va patir pel seu ingrés a la presó de Soto del Real acusat de blanquejar 20 milions d'euros en comissions il·lícites vinculades amb els drets audiovisuals de 24 partits del Brasil. Finalment, exigeix que se'l compensi per un dany emergent, és a dir, vinculat a les despeses derivades de la seva permanència a la presó. En aquest apartat demanda la suma de 766.465,02 euros.

Informe pericial

La reclamació judicial, a la qual ha tingut accés El Mundo, ha estat elaborada pel departament de dret administratiu del bufet barceloní CMS Albiñana & Suárez de Lezo, el bufet de dret penal Maluenda i l'advocada in-house de l'exmandatari blaugrana.

Per dur a terme el càlcul de la reclamació, Rosell ha recorregut a més a un informe pericial confeccionat per un catedràtic d'economia de l'empresa així com a un informe de perjudici patrimonial d'una consultora especialitzada en comunicació. En la reclamació judicial, afirma que les xifres "responen a paràmetres de justícia i s'han determinat amb rigor, assumint criteris jurisprudencials actuals i de prudència."

Destaca que renuncia a reclamar "per aquells conceptes indemnitzatoris que no reuneixen tots els requisits formals per poder ser rescabalats". És el cas, per exemple, de "la pèrdua d'un abundant contracte que estava pendent de firmar en el moment de la detenció".