El robot de cuina Monsier Cusine de Lidl Supermercados és ben legal. La secció 15 de l’Audiència de Barcelona ha estimat el recurs interposat per Lidl contra Vorwerk (titular de la marca Thermomix) en el plet que els va enfrontar per la comercialització del seu robot de cuina. En una sentència, dictada el passat 13 de gener i facilitada avui pel gabinet de premsa del TSJC, el tribunal de la secció 15 de l’Audiència, ha estimat el recurs interposat per Lidl contra la sentència dictada pel jutjat mercantil 5 de Barcelona que resolia que el supermercat havia envaït la patent del robot de cuina Thermomix i la condemnava a la retirada de tots els seus robots de cuina Monsieur Cousine  Connect. La sentència no és ferma i Vorwerk pot presentar recurs de cassació al Tribunal Suprem.

En la resolució, els tres magistrats de l’Audiència han considerat que la patent en la qual Vorwerk es fonamentava per imputar-li la infracció dels seus drets és nul·la per dues raons diferents. La primera és per l’existència de “matèria afegida” en el títol concedit. És a dir, per haver-se ampliat la protecció de forma il·legítima en el curs de la tramitació de la patent, segons el tribunal. El segon motiu és perquè la sol·licitud no disposava d’activitat inventiva. L’Audiència estima a més que, fins i tot en el cas que la patent no fos vàlida, no existia infracció per part de Lidl de la patent Vorwerk.

Litigi

Lidl va començar a comercialitzar els seus  robots de cuina el juny de 2018 i  Vorwerk va considerar que havia copiat un mecanisme de seguretat que té la Thermomix. En primera instància, el jutge del mercantil va considerar que  el robot de cuina Monsieur Cuisine Connect  infringia l'àmbit de protecció donat a la patent de Vorwerk (la ES’589), en analitzar l’única característica controvertida per  les parts: la invenció del mecanisme de seguretat o de bloqueig mentre l’aparell està en funcionament.

Ara, però, el tribunal dona la raó a Lidl en concloure que “no existeix infracció perquè el robot de cuina de la demandada no reprodueix aquesta seqüència necessària perquè es pugui intervenir amb seguretat en el got d’agitació”. Hi afegeix que en el robot de cuina de Lidl la tapa es pot obrir sense necessitat de cap acció prèvia, és a dir, sense necessitat de detenir prèviament el mecanisme agitador i es realitza amb una obertura o desenclavament de la tapa per mitjà d’un petit gir sobre el seu eixla que determina la detenció del mecanisme agitador, si bé no de forma immediata.

A més, el tribunal exposa que “no existeix activitat inventiva” en les patents de Vorwerk, ja que en totes dues ja es descriuen mecanismes de seguretat en el bloqueig de la tapa, és a dir, que ja estava en l'estat de la tècnica prevista, "de manera que per a l'expert hi hauria sigut òbvia la solució al problema tècnic objectiu".

 

Accions

Per tot això, el tribunal  estima el recurs d’apel·lació interposat per Lidl Supermercados, S.A. contra la sentència del jutjat mercantil 5, del 19 de gener de 2021.  Així, desestima "íntegrament" la demanda de Vorwerk & Co. Interholding Gmbh i li imposa les costes. A més, el tribunal estima  la demanda reconvencional interposada per Lidl Supermercados, S.A. contra Vorwerk & Co. Interholding Gmbh i  declara la nul·litat de la patent espanyola ES 2 301 589, validació de la patent europea EP 1 269 898, que porta  el  títol “Máquina de cocina” i condemna a la demandada a les costes de la reconvenció.

 La pèrdua del primer plet en primera instància no va  aturar Lidl  a utilitzarel seu enginy  per idear nous productes.