És molt improbable, però les restes d'un coet xinès poden impactar a Catalunya durant el cap de setmana, segons ha informat el servei de Vigilància i seguiment espacial de la Unió Europea (EU SST). Es tracta de l'objecte espacial Llarga Marxa 5B (CZ-5B), el vehicle de llançament pesant o etapa central del coet Wentian que va prendre el vol el passat diumenge 24 de juliol. La majoria de vehicles d'aquesta mena fan una reentrada immediata a l'atmosfera terrestre, però el cas de l'objecte CZ-5B és peculiar: es queda uns dies orbitant al voltant de la Terra. La xarxa de sensors de l'EU SST l'han observat de prop i han advertit que reingressarà aquest cap de setmana: entre els dies 30 i 31 de juliol.

Els sensors han confirmat que l'objecte cau amb una velocitat de 3,3 segons per revolució, cosa que suggereix "una rotació bastant ràpida". La seva inclinació indica que pot entrar per una latitud aproximada de 41,47 graus, mentre recordem que el paral·lel 41° nord travessa Europa per Barcelona. És a dir, una de les diferents zones d'impacte que barrejava l'EU SST era Catalunya. També cal esmentar que els serveis espacials han reconegut que "aquestes prediccions arriben amb incerteses, ja que l'objecte no està controlat". "Només serà possible una millor estimació unes poques hores abans del reingrés real", ha afegit.

Sembla que no caurà a Catalunya

L'última actualització del servei europeu de vigilància espacial, de les 20.00 hores d'aquest divendres, estableix que l'hora de reingrés de CZ-5B serà a les 20.53 hores d'aquest dissabte 30 de juliol (amb un marge d'error de 347 minuts). Ara per ara, ha descartat el sud d'Europa com a possible zona d'impacte: de moment, sembla que les restes del coet xinès finalment no cauran a Catalunya. Per contra, les prediccions de l'EU SST apunten que la caiguda probablement es produirà a l'oceà Atlàntic (relativament a prop de l'Argentina). Però la caiguda és descontrolada: el Comandament Espacial dels Estats Units ha confirmat dissabte a la tarda que ha impactat a l'oceà Índic, a prop de Malàisia (17.45 hores). 

Prediccio impacte coet xines / EU SST
Zona d'impacte de l'objecte CZ-5B, segons l'actualització d'aquest divendres a les 20.00 hores / EU SST

La massa de l'objecte espacial oscil·la entre les 17 i les 23 tones, amb una grandària d'uns 53 metres. Això el converteix en una de les ferralles més grosses que han reingressat a la Terra en els últims anys, motiu pel qual mereix "un seguiment curós" de l'EU SST. L'Agència de Seguretat Aèria de la Unió Europea (EASA) ha recomanat prudència a les autoritats nacionals d'aviació: que monitorin CZ-5B i tinguin en compte regularment les últimes prediccions per al reingrés. D'aquesta manera, podran adaptar les seves avaluacions de risc d'acord amb l'evolució de la situació i la informació disponible. Com a curiositat, recordem que les restes espacials s'anomenen Llarga Marxa 5B: el nom fa referència al viatge a través de l'interior de la Xina que van seguir les tropes del Partit Comunista xinès de Mao Tse-tung entre els anys 1934 i 1935 per fugir de l'exèrcit de la República de la Xina.


Imatge principal: zona d'impacte de l'objecte CZ-5B, segons una actualització de dijous / EU SST