Nou cas de discriminació lingüística al País Valencià. Diumenge passat, quan Rafa Simó, veí de Xàtiva, va anar a dinar al restaurant Suquet de Rap de Grau de Castelló, va rebre una advertència en el moment de demanar: "Esto es España y, si quieres que te sirvamos, lo pides en castellano".

El cas va ser denunciat per la territorial del País Valencià de Plataforma per la Llengua, l'ONG en defensa del català. En declaracions a À Punt Notícies, Rafa Simó ha explicat que es trobava de vacances amb la seva família i, quan va fer la comanda, es va dirigir en valencià a una de les cambreres. Aquesta es va negar a atendre’ls si no li parlava en castellà. Després, es va dirigir a ells l’encarregat de la terrassa, insistint també que no els servirien si parlaven en català. 

TUIT Plataforma per la Llengua Valencia

"Diumenge 01/08/21 la cambrera i el gerent del restaurant "Suquet de rap" del Grau de Castelló es van negar a servir el dinar a Rafa i família perquè el van demanar en valencià: "Esto es España y si quieres que te sirvamos lo pides en castellano" #ProuDeValencianofòbia" @PlataformaPV / Twitter

Finalment, segons explica Rafa Simó, el gerent del restaurant va unir-se a la conversa i els va retreure que per poder-los servir haurien d'adreçar-se en castellà. “A mí me parece muy bien que quieras hablar en tu dialecto, pero esto es España y, si quieres que te sirvamos, lo haces en castellano”, va dir-los el gerent segons explica l'afectat. 

“És fàcil que hi haja una intenció comunicativa entre els treballadors i els clients, però en aquest cas, des del primer moment, la intenció d’entendre’ns no existia”, manifesta l'afectat en declaracions al mateix mitjà, “ens vam quedar amb un pam de nas”.

El restaurant nega els fets

Des del restaurant, però, han emès un comunicat per esclarir la seva versió dels fets. "Al nostre local tenim treballadors de diferents països com també de diverses ciutats de tot el territori espanyol. Als senyors clients els va atendre una cambrera que és de Madrid i per raons òbvies desconeix el valencià", justifiquen a través de les xarxes socials. Asseguren també que els treballadors van ser amables i van demanar un canvi d'idioma perquè no ho entenien, i que, en canvi, els clients es van negar a deixar de parlar en valencià de males maneres.

"Nosaltres no prohibim l'ús de cap llengua als nostres establiments. En som amants de totes i sobretot de la nostra: el valencià", asseguren en el comunicat.

Comunicat del restaurant "Suquet de Peix" de Grau de Castelló. / Facebook

 

Imatge principal: Imatge de recurs d'una taula de restaurant. / Carlos Lindner (Unsplash)