Va ser aquest diumenge 16 de juliol a TV3 quan el 30 minuts va acabar temporada amb el documental Catalunya Nord: el català, a judici —una coproducció de Frame CreativeMedia i PuntTV amb la participació de Televisió de Catalunya, obra de Pep Antoni Roig, Roberto Lázaro i Jordi Escofet. Es tracta d'un reportatge sobre l'estat de la llengua catalana a l'estat francès, en un moment que cinc ajuntaments nord-catalans han estat jutjats per fer ús del català de manera oficial als plens municipals. El documental va ser líder absolut d'audiència a Catalunya amb un 19,4 % de share i 324.000 espectadors. Ara ja pots recuperar aquí el documental sobre la condemna del català a la Catalunya Nord, a continuació:

 

 

'Catalunya Nord: el català, a judici'

El punt de partida del documental és quan el Tribunal Administratiu de Montpeller va asseure al banc dels acusats els batlles de cinc ajuntaments de la Catalunya Nord: Elna, els Banys, Sant Andreu de Sureda, Portvendres i Tarerac. El 18 d'abril d'enguany, la República Francesa es va personar per primera vegada en la història com a acusació contra cinc municipis del seu territori per incloure el català als plens municipals. És d'aquesta manera que la llengua catalana es veia jutjada, una vegada més, dins les quatre parets d'un jutjat. De fet, jutjada i sentenciada: el 9 de maig, la justícia francesa en va prohibir l'ús als plens municipals de la Catalunya Nord.

Però el reportatge va més enllà i planteja una altra mena de judici: jutjar quin és l'estat actual de la llengua catalana a la Catalunya Nord, a partir de fets, testimonis i vivències. El focus es posa a sobre dels joves nord-catalans i la progressiva recuperació de la llengua entre els menors de quaranta anys, la majoria dels quals són els nets dels avis nascuts als anys trenta i quaranta —la generació que va deixar de parlar català als fills. Tot, amb una vintena de personatges: polítics, filòlegs, historiadors, periodistes, advocats, mestres o activistes culturals nord-catalans. Dos dels protagonistes són el batlle d'Elna, Nicolas Garcia; i el cap de l'oposició a l'ajuntament, el general Gilles Glin.

El documental porta el segell de la productora audiovisual del Grup Les Notícies de Catalunya (grup editor d’ElNacional.cat), Frame CreativeMedia, que anteriorment ja havia fet treballs relacionats amb l’àmbit lingüístic, com Diagnòstic crític: radiografia del català a la justícia. En aquesta ocasió, Catalunya Nord: el català, a judici és una coproducció amb la productora PuntTV, que ha signat treballs documentals sobre el fet cultural com Sempre Amunt! La represa castellera o Joan Amades i la cultura popular. La primera emissió televisiva va ser aquest diumenge, tot i que dimarts passat ja es va preestrenar a Elna —amb la presència dels entrevistats i de diverses autoritats tant polítiques com culturals nord-catalanes.