Arriba Nadal i arriben les vacances i molta gent i famílies aprofita aquests dies per viatjar. Però durant aquestes dates també hi ha vagues en aerolínies que poden suposar un veritable mal de cap per a molts passatgers que ja tenen comprat el seu bitllet i que es poden veure afectats amb cancel·lacions i retards importants. Per aquest motiu cal saber quines són les indemnitzacions a les quals un passatger afectat té dret i com s'ha de fer per reclamar a les companyies. Concretament, durant els festius d'aquest Nadal els tripulants de cabina de Vueling han convocat aturades per tots els divendres, diumenges i dilluns entre l'1 de novembre i el 31 de gener, mentre que els pilots d'Air Nostrum han fet el mateix per als dies 22, 23, 26, 27, 29 i 30 de desembre, a més del 2 i 3 de gener. En plenes festes nadalenques. A ElNacional.cat t'expliquem com ho has de fer per reclamar a les aerolínies si et cancel·len un vol, et volen cobrar per pujar una maleta de mà a l'avió o pateixes una incidència rellevant.
En cas de cancel·lació i retards, el primordial és conèixer els drets dels passatgers. Si hi ha un retard de més de dues hores, l'aerolínia responsable ha d'oferir menjar i beguda, dues trucades telefòniques o accés al correu electrònic, allotjament en un hotel si és necessari i transport entre l'aeroport i el lloc d'hostalatge, segons afirma el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. En cas de cancel·lació els afectats també tenen dret a reclamar el desemborsament del cost del passatge, encara que es perdrà aquesta opció si s'accepta el transport alternatiu que li ofereixi la companyia per a arribar al seu destí. A més, es pot demanar una compensació econòmica que oscil·larà entre els 250 euros i els 600 euros en funció de la distància del vol. Aquesta indemnització també pot sol·licitar-se després de retards de més de tres hores o quan es denegui l'embarcament per overbooking.
La maleta de cabina, gratuïta
Un altre tema que sempre se situa en el punt de mira de molts viatgers és la maleta de mà. I és que més enllà de les cancel·lacions, els passatgers també poden reclamar en el cas que l'aerolínia els cobri un extra per portar la maleta de mà a la cabina. Aquesta opció, per tant, ha de ser sempre gratuïta, sempre que l'equipatge respecti les dimensions màximes fixades per l'empresa. Per norma general moltes companyies de baix cost acostumen a cobrar per poder pujar a la cabina amb una maleta petita, però teòricament estan obligats a oferir aquesta opció de manera gratuïta, com demostren algunes sentències judicials que han donat la raó a passatgers afectats per aquesta política de les aerolínies.
Com reclamar si em cancel·len el vol?
Si es decideix recuperar els diners o exigir una compensació, el primer que s'ha de fer és recopilar tota la documentació que es tingui sobre el vol i demanar a l'aerolínia informació sobre els motius de la cancel·lació. Concretament, cal guardar el bitllet i els correus intercanviats amb la companyia fins al final del procés. Amb tota la documentació, es pot sol·licitar l'ajuda d'una empresa especialitzada a reclamar a les aerolínies o començar el procés per compte propi, tot i que pot ser llarg i tediós. En qualsevol cas, és imprescindible emplenar el formulari de reclamació de drets dels passatgers aeris de la Unió Europea (UE) i lliurar-l'hi a la companyia. Si des de l'aerolínia no atenen aquesta petició, s'ha de reclamar a l'administració nacional competent del país en el qual s'ha cancel·lat el vol.
En el cas que l'aerolínia segueixi sense voler oferir la compensació corresponent, és el moment d'iniciar la via judicial. Per a això, els afectats han de recordar que si la quantia que reclamen és menor a 2.000 euros, no necessiten contractar cap advocat o procurador, per la qual cosa el cost del procés serà menor. L'única cosa que han de fer és interposar la demanda en el jutjat en el termini d'un mes després d'haver enviat el formulari a la companyia aèria. Per regla general, les aerolínies intentaran trobar traves legals per a evitar el reemborsament del bitllet. En molts casos, esgrimeixen que les causes de la cancel·lació es deuen a "circumstàncies extraordinàries", suposat que els eximeix de retornar els diners. Tot i això, sempre que hi hagi una cancel·lació o incidència important el passatger afectat té dret a reclamar una compensació, però les aerolínies acostumen a convertir aquests processos en veritables mals de cap, el que provoca que molta gent desisteixi i abandoni les seves esperances de poder rebre una indemnització.