El vidre representa el 8% en pes dels residus municipals generats a Catalunya i es tracta d'un material fàcilment recuperable i senzill de separar al contenidor de color verd. En el darrer any, la recollida selectiva d'aquesta fracció ha augmentat un 3,2%, però les dades encara són lluny dels objectius. Catalunya, durant el 2021, no ha aconseguit reduir la generació, però ha assolit un índex de recollida selectiva dels residus municipals del 46,6% i es calcula que s’aconsegueix donar un valor al 40% d’aquests residus generats. L’any 2020, els estats membres havien de complir una meta de reciclatge del 50% i de cara a l’any 2025, aquest propòsit és del 55%. Per tant, els catalans i catalanes encara tenim deures pendents.

Pel que fa al vidre, es pot reutilitzar o bé reciclar conservant en gran manera les seves qualitats inicials. Tanmateix, a l'hora de separar, cal diferenciar el vidre d'envàs del vidre pla per al seu correcte reciclatge. És per això que t'expliquem què s'ha de llençar i què no al cubell verd i així contribuir a alliberar menys CO₂. 

 

Què hi va?

  • Ampolles de vidre (ampolles de suc, iogurts de vidre, ampolles d’oli de vidre, desodorant de vidre, etc.)
  • Pots de vidre sense tapa.
  • Flascons de vidre

Què no hi va?

  • El vidre pla procedent de finestres, miralls, plats, gerros, ceràmica. Aquest tipus de residus s’han de portar a la deixalleria per a poder realitzar un correcte reciclatge.
  • Envasos buits que hagin contingut medicaments. S’han de dipositar a les farmàcies que disposen d’un contenidor específic.
  • Taps de les ampolles i dels pots.
  • Bombetes
  • Fluorescents

Per què hem de separar els envasos de vidre?

El reciclatge del vidre permet reduir la quantitat de residus destinats a tractaments finalistes, alhora que suposa un estalvi tant de primeres matèries com d'energia respecte a la fabricació de vidre partint de matèries primeres.

Vidre
 

A Catalunya, la recuperació del vidre es va iniciar el febrer de 1982, concretament a la ciutat de Barcelona. Actualment, la destinació majoritària del vidre procedent de la recollida selectiva és el reciclatge per a la fabricació d'envasos. Una fracció minoritària es destina a la fabricació d'altres productes, bàsicament per a la construcció. En funció de les característiques del producte final de vidre que es vulgui fabricar s'utilitza més o menys quantitat i qualitat el vidre reciclat.

El reciclatge del vidre s'inicia amb un procés de neteja i de separació de materials no desitjables (taps, elements metàl·lics, adhesius...). Posteriorment, es realitza una trituració, condicionada a una granulometria idònia, fins a obtenir el que s'anomena casc de vidre que servirà com a matèria primera per a la fabricació de nous envasos.

El casc de vidre es transporta a les fàbriques d'envasos de vidre on es duen a terme els processos de fusió a altes temperatures fins a assolir una massa líquida homogènia. Un cop condicionada tèrmicament es procedeix a donar la forma d'envàs mitjançant motlles i tisores automàtiques.

Vols reciclar sense errors?  

Tot i conèixer perfectament la teoria, a vegades hi ha productes que generen dubtes sobre a quin contenidor han d’anar. És per això que l’Agència de Residus de Catalunya ha desplegat la plataforma en línia residuonvas.cat, que busca ser una guia per a una correcta separació dels residus municipals. Es tracta d’una eina per resoldre els teus dubtes a l’hora de separar correctament determinats residus. També s’hi pot consultar quin tractament es duu a terme per a cada residu i quin seria el seu ús com a nou recurs. L’aplicació també compta amb una base de dades de totes les deixalleries de Catalunya per tal que els ciutadans coneguin quins punts verds tenen a la seva disposició a prop del seu lloc de residència.