El raper Pablo Rivadulla —Pablo Hasél— ha assegurat aquest dijous durant el seu judici a l’Audiència Nacional que ell es limita a exposar a les seves cançons i tuits “fets objectius” que considera “injustos” i a defensar “drets democràtics”. “Si fos un feixista que desitja bombes a catalans, homosexuals o immigrants, no estaria aquí assegut”, ha denunciat.

Hasél, que ha apuntat que el judici demostra que no es respecta la llibertat d’expressió a l’Estat, ha defensat les seves manifestacions sobre la monarquia, la policia i l’Estat, i ha justificat que expressi el seu suport a membres dels GRAPO i ETA que considera referents com a “comunista”. “Per mi són exemples de resistència, i això no canviarà encara que em condemnin a presó”, ha sentenciat.

En aquest sentit, també ha afirmat que els límits a la llibertat d’expressió sempre s’imposen als mateixos perquè “si fos un feixista que desitja bombes a catalans, homosexuals o immigrants no estaria aquí assegut”.

La Fiscalia demana per a ell dos anys i nou mesos de presó i una multa de 40.500 euros per delictes d’enaltiment del terrorisme i de calúmnies i injúries contra la Corona i les institucions de l’Estat. L’acusa pel contingut de 62 missatges de Twitter i una cançó publicats entre 2014 i 2016. Hasél ja va ser condemnat per enaltiment del terrorisme el 2014 i podria afrontar cinc anys de presó en cas de no pagar la multa.

"Mig país pensa el mateix"

Hasel no s’ha retractat del contingut de les seves publicacions i ha criticat que es pretengui condemnar-lo per relatar amb les seves cançons i missatges fets que són públics. Per aquest motiu, i respecte als seus apel·latius al rei emèrit —a qui titlla de ‘borratxo tirà’ i ‘capo mafiós'— ha afirmat que “mig país pensa el mateix”. 

“Jo els acuso amb aquests apel·latius perquè hi ha nombroses proves que els diners públics han silenciat festes i amants com Bárbara Rey, i a mi per relatar això se’m demana presó”, ha afirmat. Segons el raper, les seves cançons relaten “fets objectius” que han aparegut publicats també a tots els mitjans de comunicació en els últims anys, com es demostra simplement teclejant “Joan Carles de Borbó a Google”.

Respecte als membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, als que defineix com a “mercenaris i assassins”, Hasél ha recordat els assassinats al Carajal de 15 immigrants. “Hi ha proves i nombroses acusacions”, ha dit, i “el mateix Tribunal Europeu dels Drets Humans ha assenyalat l’Estat per no investigar les tortures”. També ha justificat el seu suport a membres dels GRAPO i ETA per considerar-los com a referents de la lluita comunista, tot i que no ha expressat en cap moment suport a la violència. 

Vulneració de la "reputació" de la Corona

Per contra, la fiscal Ana Noé ha assegurat que la llibertat d’expressió “té una sèrie de límits que no han de ser flanquejats” i ha apuntat que Hasél amb els seus comentaris “ha vulnerat la reputació” de la Corona i les institucions de l’Estat. Segons la fiscal, amb els seus missatges Hasél incita a la violència i “no es limita” a expressar suport a la seva ideologia, sinó que “ha dut a terme un intent de mobilització social” en el marc de moviments “anarco-insurreccionalistes”.

La defensa ha assegurat que els tuits i cançons de Hasél estan emparats dins de la llibertat d’expressió i ha afirmat que no es pot considerar com a enaltiment del terrorisme les mostres de suport a persones que estan a la presó o que han estat assassinades per la policia. Els seus missatges, ha afirmat la defensa, “no són invents” sinó la plasmació de la “realitat sociològica” i manifestacions sobre persones “públiques”. 

El judici ha quedat vist per a sentència.