Conservar l'espurna de l'amor no és feina fàcil. Tenir parella no és el mateix que viure enamorat i avui en dia les relacions són més efímeres que mai. Al principi, vivim l'enamorament, un procés que ens fa conèixer l'altra persona, i que comporta ja un esforç biològic, cognitiu i conductual per donar tot a l'altre. En aquesta etapa s'estan forjant els llaços d'una relació i és el moment en què tot està intensificat i veiem el millor de l'altre. Amb el temps, però, les relacions pateixen i alguns engranatges comencen a trontollar. Què hem de fer aleshores? Hi ha un secret perquè la parella duri o no hi ha res a fer? Existeix l'amor etern?

El psicòleg i escriptor Rafael Santandreu respon totes aquestes preguntes en una entrevista a ElNacional.cat que també podeu veure en vídeo.

L'amor té data de caducitat?

"Les persones no estem fetes per estar molts anys en parella". Així ho afirma Santandreu, basant-se en les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística, que mostren que el 50% dels matrimonis actuals no aguanten més de deu anys casats, una dada que va augmentant any rere any.

"L'amor està tenint una data de caducitat, però podria no ser així si aprenguéssim a conviure. No sabem conviure amb altres persones perquè ningú ens ho ha ensenyat", explica.

Les claus per mantenir l'amor

Segons Santandreu, el principi fonamental en tota relació és no exigir mai res a ningú encara que tinguis raó. "Quan exigim, l'altre posa una barrera perquè és com una agressió. El millor és suggerir. Les parelles ens acostumem a exigir i és la mort de les relacions", argumenta.

L'amor etern existeix. L'enamorament de l'inici es perd, però hi pot haver un amor real i profund.

En aquest sentit, també recomana no esperar la perfecció de l'altre i saber treure profit i valorar els aspectes positius que ens aporta: "si tu tens una parella que et dona el 25% del que et podria donar, aprofita-ho. Ens queixem i no valorem el que té l'altre. Hem de tenir comprensió".

parella - pixabay

El psicòleg Rafael Santandreu analitza les relacions actuals / Pixabay

I el sexe?

Per Santandreu, malauradament, el desig sexual també té data de caducitat i recomana la comunicació dins la parella com a solució als problemes. Parlar, parlar i parlar. Aquesta és la premissa per aconseguir recuperar el feeling al llit. També assegura que la imaginació i les coses noves poden ajudar.

Una ruptura no és un fracàs

Tot i això, l'expert afirma que no ens hem de sentir fracassats si la relació s'acaba. Al contrari. De fet, Santandreu creu que és el més natural. "Si hem estat bé i hem estat feliços, hem de valorar el que hem tingut junts. Quan la gent ho veu com un fracàs, desenvolupa sentiments negatius cap a l'exparella, però s'ha de veure com un actiu i una experiència que hem gaudit", anima. De fet, Rafael Santandreu assegura que "ser infidel es la cosa més normal del món".

Sobre el seu nou llibre

Rafael Santandreu és un dels psicòlegs més prestigiosos del país. Els seus llibres anteriors — L'art de no amargar-se la vida, Les ulleres de la felicitat, Ser feliç a Alaska i No hi ha res tan terrible — s'han convertit en referents internacionals de la psicologia i ara ha publicat el darrer Sense Por, un altre èxit de vendes. 

El llibre Sense Por, de Rafael Santandreu / Rosa dels Vents

El nou llibre de Rafael Santandreu, Sense Por / Rosa dels Vents

La por forma part de les nostres vides, però a vegades es converteix en un fantasma que és molt difícil de superar. Es tracta de l'altra epidèmia, la de les malalties emocionals i la salut mental. En el nou llibre, Santandreu presenta el mètode definitiu per acabar amb totes les pors. Ens convida a reconfigurar el nostre cervell gràcies a un mètode de quatre passos per perdre la por, sense necessitat de prendre fàrmacs per convertir-nos en la millor versió d'un mateix: una persona lliure, poderosa i feliç.