Aquest dimarts una part de la T1 de l'aeroport del Prat de Barcelona ha quedat acordonada pel vessament d'un paquet amb material mèdic que podia contenir substàncies radioactives de baixa intensitat. El paquet sospitós es trobava a la bodega d'un aparell de Swiss Airlines que feia el trajecte entre Barcelona i Zurich. La zona on estava l'avió ha quedat perimetrada durant gairebé 4 hores i els passatgers de l'avió confinats. Finalment, s'han comprovat que la mesura era 0 i ha quedat desactivada l'alerta. Amb tot, la situació ha sorprès els passatgers de l'aeroport, i en concret, als de l'avió que transportava el presumpte material radioactiu. Tanmateix, el Govern té un pla per fer front a aquestes situacions: el Pla especial per a emergències radiològiques de Catalunya (RADCAT).

Protocol d'actuació

El pla RADCAT té la finalitat de disposar d’una planificació d’emergències que permeti afrontar i gestionar eficaçment les incidències i emergències radiològiques que es donin dins l’àmbit territorial de Catalunya. Segons estableix el protocol, el titular de la instal·lació és el responsable de notificar immediatament el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i el 112. L'avís s'hauria de produir en un termini no superior a 1 hora. Un cop s'ha notificat a les autoritats competents, s'han d'executar les primeres actuacions: un cop el CECAT rebi l'avís de la instal·lació, del 112 o una altra entitat s’avisarà el grup radiològic14 per tal que vagi, si és necessari, al lloc on ha succeït i valori la seva magnitud.

El CECAT pot declarar una prealerta i es valorarà provisionalment si cal activar el pla en una determinada fase. En el cas d’un incident o accident en una instal·lació radioactiva, mentre no arribin els membres del grup radiològic, les primeres actuacions dels actuants del pla presents al lloc tindran en compte, pel que fa al risc radiològic, les indicacions de la guia d’actuació en emergències de la base de dades EmergIR, per a la instal·lació corresponent. Si hi ha més riscos a banda del radiològic, el responsable del grup d’extinció d’incendis i salvaments proper al lloc de l’accident i/o la instal·lació afectada informarà el CECAT sobre aquest fet i serà l'encarregat de fer les primeres actuacions per tal de protegir les persones i combatre l’accident. Feta l'avaluació inicial pel grup radiològic, i amb la informació addicional aportada pel grup d'extinció d'incendis i grup de seguretat de la instal·lació afectada, el CECAT informarà de la direcció del pla, i decidirà si manté, declara o finalitza una prealerta, o activa el pla, si la direcció ho creu convenient. 

Com es declaren les fases?

El pla contempla diferents fases segons la gravetat de la fuita. Primer hi ha una fase de prealerta, que es declara si l’incident o accident es dona en una instal·lació amb pla d’emergència interior (PEI); fora d’una instal·lació o en una instal·lació sense PEI. El pla pot estar activitat en tres fases: alerta, emergència 1 o emergència 2

  • Fase d'alerta: si l’accident es dona en una instal·lació amb PEI, l'accident només pot afectar la instal·lació i els seus treballadors, però per controlar-la es necessita ajuda exterior. Si l'accident només pot afectar l'entorn de la instal·lació, i les conseqüències són lleus. També s'activarà si l’accident té lloc fora d’una instal·lació o en una instal·lació sense PEI, on l'accident només pot afectar l’entorn del lloc de l’accident i les conseqüències també són lleus. 
  • Fase d'emergència 1: s'activarà quan l'accident es produeixi en una instal·lació amb PEI. L'accident només pot afectar l'entorn de la instal·lació, i les conseqüències són greus. També s'activarà si l'accident es fora de la instal·lació o en una instal·lació sense PEI. Així com si l’accident només pot afectar l’entorn del lloc de l’accident i les conseqüències són greus. 
  • Fase d'emergència 2: s'activarà si l’accident té lloc en una instal·lació amb PEI, i l’accident pot afectar més enllà de l’entorn de la instal·lació amb unes conseqüències greus. També si l’accident té lloc fora d’una instal·lació o en una instal·lació sense PEI, i l’accident pot afectar més enllà de l’entorn del lloc de l’accident, en aquest cas, les conseqüències també són greus. 

Les actuacions dels equips també varien en funció de la fase en la qual es troba la situació. A més, s'han de tenir en compte les mesures de protecció cap a la població, que són aquelles accions dirigides a evitar o atenuar les conseqüències immediates o diferides sobre la salut tant de les persones afectades en una emergència radiològica com del personal d’intervenció en l’emergència. Les mesures de protecció poden ser urgents i de llarga duració. Entre les urgents s'inclou l'aïllament de la font, el confinament, l'evacuació, el control d'accessos, l'autoprotecció ciutadana i del personal d’intervenció, la descontaminació de les persones i l'estabulació dels animals. El pla també assenyala la importància d'informar a la població durant l'emergència. I finalment, el pla es desactivarà quan el focus de perill s’hagi eliminat i la població afectada hagi estat atesa.