La crisi pel vessament de pèl·lets que arriben a les costes del nord de l'Estat espanyol continua i el seu focus se centra en Galícia, el territori més afectat. En aquest context, Unidas Podemos han anunciat que presentaran una querella contra la Xunta de Gaclia per delictes contra la salut pública i contra el medi ambient. Així ho han afirmat la candidata del partit morat a la Xunta, Isabel Faraldo, i ho ha remarcat Ione Belarra en una roda de premsa. Aquesta darrera ha apuntat: "Estem seguint amb gran preocupació l'atemptat mediambiental que està succeint a Galícia". Uns minuts més tard, també en roda de premsa, Marta Lois, candidata del Sumar per les eleccions gallegues, ha anunciat que la seva formació també es querellarà per aquests fets. 

🟢 Què són els pèl·lets de plàstic que han arribat a les costes de Galícia?

"Això ha de tenir conseqüències en el cas de la Xunta: presentarem una querella per delictes contra la salut pública i contra el medi ambient contra la Xunta i hem demanat la compareixença de Teresa Ribera (ministra per a la Transició Ecològica) perquè expliqui fins a l'últim detall de les actuacions. El més important és que s'actuï", ha subratllat Belarra, qui ha denunciat que tant PP com PSOE només fan que intercanviar retrets davant aquesta situació. ". Ens trobem un bipartidisme que es llença els trastos al capdavant. No és el moment d'entrar en una baralla de competències". 

L'ombra del Prestige 

El desastre mediambiental que està patint Galicia arriba a les portes d'unes eleccions i amb l'ombra de la catàstrofe del Prestige. Per una banda, Ribera ha acusat la Xunta de Galícia de no demanar ajuda en la crisi dels pèl·lets a les platges gallegues i asturianes i ha mostrat la seva certesa que "la gestió hagués estat diferent" si no hi hagués "precampanya electoral". Les acusacions d'electoralismes no només provenen des del govern estatal, els partits d'esquerra a Galícia retreuen al PP la gestió que en fa de la crisi. 

Per altra banda, el líder popular i expresident de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, espolsa les responsabilitats del seu partit afirmant: "El que és tòxic és responsabilitzar la Xunta i prendre els gallecs per poc intel·ligents".  "Pensar que els gallecs no tenim memòria, tenim molta memòria i sabem el que va fer el Partit Socialista contra el Partit Popular quan governava i hi va haver un abocament tòxic i perillós com va ser el Prestige", ha argumentat el líder popular. 

L'estratègia a Astúries 

La contaminació dels pèl·lets al nord de les costes de l'Estat espanyol s'expandeix més enllà de Galícia, arribant ja a Astúries. En aquest context, el govern del Principat ha decidit activar el nivell dos del Pla Territorial de Contingències per Contaminació marina Accidental (Placampa). Aquest nivell d'emergència permet rebre ajuda del govern estatal per tal de netejar les platges afectades per l'arribada d'aquests microplàstics que ja plaguen la sorra de la veïna Galícia. L'estratègia asturiana és radicalment diferent de la gallega, els quals posen reticències al govern estatal. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!