L'associació Advocats Cristians ha presentat al Tribunal Suprem una querella contra tots els membres del govern espanyol pels delictes d'omissió al deure de socors i prevaricació en la gestió de la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus i sol·licita que accepti la mesura cautelar d'obligar l'Executiu a repartir d'"immediat" material sanitari als centres sanitaris i residències de gent gran i de persones amb discapacitat.

En la querella, a la qual ha tingut accés Europa Press, la presidenta de l'associació, Polonia Castellanos, afirma que el govern espanyol "tenia perfecte coneixement de la letalitat" del Covid-19, ja que va ser al novembre del 2019 quan es "van conèixer els primers casos d'infectats" a la Xina.

A això afegeix que el passat 30 de gener, el Comitè d'Emergències del Reglament Sanitari Internacional va declarar el brot del nou coronavirus com una "emergència de salut pública d'importància internacional" i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir de la necessitat de la "realització massiva de tests".

Així, l'associació fa un recorregut de tots els fets que considera rellevants i que, al seu parer, demostraria el coneixement del govern espanyol sobre els fets, com la primera víctima mortal per coronavirus a Espanya el 13 de febrer del 2020 o els informes del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties i de la Direcció General de Salut Pública, Qualitat i Innovació del Ministeri de Sanitat sobre el risc de contagi en concentracions multitudinàries.

També assenyala un informe tècnic redactat "48 hores abans" de la manifestació del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, pel director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón —també querellat—, "on s'explicava que el virus es transmetia d'humà a humà per contacte de menys de 2 metres".

No obstant això, en aquesta enumeració de fets l'associació fa èmfasi en el mateix 8-M. Segons diu, mentre a Itàlia "es comencen a tancar zones senceres de país, el Govern d'Espanya impulsava i encoratjava a acudir a manifestacions feministes", i tot això "sabent que es tractava d'un virus altament contagiós i que l'assistència a la manifestació implicava un risc de contagi molt elevat".

El 8-M

En aquest sentit, critica que aquestes concentracions "van ser publicades, aclamades i convocades pels partits polítics Podemos i PSOE" i que diversos membres de l'executiu espanyol van fer "crides públiques per a acudir a aquestes manifestacions". "No els va importar posar en risc la salut dels espanyols, per tal d'avançar en la seva agenda ideològica", afegeix Polonia Castellanos.

La querella continua afirmant que el "menyspreu dels querellats per la vida dels ciutadans és tal" que, encara que s'hagin imposat mesures de confinament derivades de la declaració de l'estat d'alarma, el passat 14 de març, el president Pedro Sánchez i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, les "incompleixen descaradament, acudint a Consells de Ministres i a rodes de premsa, sense protecció i convivint amb familiars infectats".

Amb tot això, retreu la gestió de l'executiu de Sánchez perquè no va fer "cap tipus de previsió, ni adquirir els tests com l'OMS havia recomanat dos mesos abans, ni van adquirir equips de protecció, ni material mèdic, ni respiradors". "Sabien que moltes persones moririen i no els va importar", afirma la querella.

Així, responsabilitza l'Executiu del "col·lapse sanitari que s'ha produït pel Covid-19" i el considera "culpable de la situació d'abandonament produïda en les residències de gent gran i dels pacients més vulnerables, els quals s'han vist abocats al triatge".

Per tot això, sol·licita a la sala penal del Tribunal Suprem que accepti la mesura cautelar sol·licitada i que obligui el govern espanyol al repartiment immediat de material sanitari i de primera necessitat als centres mèdics afectats i residències de gent gran i persones amb discapacitat perquè estan "especialment desprotegides".

Altres accions contra el govern espanyol

Aquesta querella és la tercera acció judicial que s'interposa al Tribunal Suprem contra un membre del govern espanyol per la gestió de la pandèmia del coronavirus. La setmana passada un particular va presentar una denúncia a l'alt tribunal contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en entendre que hauria comès un delicte de prevaricació per permetre manifestacions multitudinàries dies previs a la declaració de l'estat d'alarma, com el 8-M.

També, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha presentat també una denúncia davant del Tribunal Suprem contra el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per delictes d'homicidi imprudent, de lesions i contra els treballadors per infracció de les normes de prevenció laboral per no dotar amb el material de protecció individual necessari els professionals sanitaris que treballen per evitar la propagació de la pandèmia del coronavirus.