Des de l'inici de la pandèmia els metges estan observant un augment de l'aparició de tics nerviosos, sobretot, en adolescents. Un estudi hauria trobat un nexe comú. Després de detectar diversos casos als Estats Units, Canadà, Austràlia i Regne Unit han trobat un punt en comú: la xarxa social Tik Tok.

Segons recull Telecinco i també La Vanguardia, els tics observats entre aquests joves s'assemblen als de l'anomenada síndrome de Tourette: parpellejos, gargamellejos repetitius, paraules, frases o sons involuntaris, moviments espasmòdics, etc. L'origen de l'aparició d'aquests tics seria per imitació, és a dir, repetint els tics que molts creadors de contingut mostren a les xarxes socials. En alguns casos perquè els fa gràcia i els reporta visualitzacions, en d'altres per burlar-se de les persones que realment sí que pateixen aquesta síndrome i no controlen aquests tics. 

No tenen la síndrome

Els responsables que han dut a terme l'estudi afirmen que aquests adolescents no tenen aquesta síndrome encara que s'assembli molt. Aquests adolescents, entre els 10 i 14 anys, normalment, presenten aquests tics. Però no se'ls pot qualificar de tics adquirits perquè no compleixen amb l'evolució del temps que requereix la síndrome de Tourette. Es tracta d'un trastorn del moviment funcional. No fingeixen, sinó que tenen una funció psicològica per a ells. 

Sembla que tot ve d'imitar, de manera inconscient als vídeos que consumeixen per Tik Tok. En aquesta xarxa social, són molts els hashtags  "Tourette" o "síndrome de Tourette". Molts creadors de contingut aprofiten aquests vídeos per repetir aquests tics i sorolls. 

S'han detectat casos a Barcelona

Segons Telecinco, s'haurien detectat com a mínim 10 casos des de l'inici de la pandèmia a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. En aquest sentit, es creu que a conseqüència de l'estrès o la pressió durant els mesos del confinament i les restriccions per a pandèmia i també la dificultat que ha estat l'opció de fer un diagnòstic precoç hauria empitjorat les conseqüències. 

Malgrat el nom que pugui rebre aquest nou tic, la xarxa social en si no produeix aquest trastorn. L'ús, però, sí que hauria pogut provocar que els nens i nenes adquireixin aquests tics. 

Segons el Diario de Navarra, entre les recomanacions mèdiques per tal de fer front a aquests tics són simples: un descans de les xarxes socials, mantenir la rutina normal i anar a un especialista.

 

Imatge principal: un mòbil amb l'aplicació de Tik Tok oberta / Unsplash