Vols estalviar en la factura de la llum i encara no saps quants kWh consumeix una casa al mes? Doncs no et preocupis, estem aquí per ajudar-te i per donar-te uns quants consells per a estalviar-te uns euros en energia. El consum de cada casa depèn de diversos factors, com la seva dimensió, el tipus de bombetes, el tipus d'electrodomèstics… Tot plegat pot fer que una factura sigui molt diferent d'una altra. 

🔌 Quant consumeix una nevera i què fer per estalviar llum en utilitzar aquest electrodomèstic
 

Quants kWh consumeix una casa al mes?

La REE (Xarxa Elèctrica d'Espanya) especifica que, de mitja, cada casa consumeix uns 9 kWh cada dia, que serien uns 270 kWh al mes. Això és equivalent a uns 40 euros de mitja al mes en la factura de la llum. Tot i això, com hem comentat, el consum depèn molt del tipus d'habitatge i de la distribució horària. 

Quins factors afecten la factura de la llum?

Hem de tenir en compte que la factura de la llum depèn d'una sèrie de factors que poden variar d'un habitatge a l'altre:

 • Tipus d'habitatge: La mida i la disposició de l'habitatge tenen un impacte directe al consum elèctric. Per exemple, un pis petit consumeix menys electricitat que una casa unifamiliar.
 • Ubicació: El clima de la zona on es troba l'habitatge pot influir significativament en la factura de la llum. Les regions més fredes poden requerir més energia per a la calefacció, mentre que les àrees més càlides poden augmentar el consum de l'aire condicionat.
 • Nombre de residents: El nombre de persones que viuen en una casa també afecta al consum. 
 • Orientació: L'orientació de l'habitatge pot jugar un paper important en la quantitat de llum natural que entra. Una mala orientació pot incrementar significativament la factura, ja que si no entra llum natural suficient, haurem d'utilitzar la llum artificial.
 • Aïllament: Un bon aïllament és molt important per mantenir una temperatura interior constant i reduir la necessitat de calefacció o aire condicionat.
 • Electrodomèstics: El tipus d'electrodomèstics emprats i la seva eficiència energètica poden afectar molt en el teu consum. Els electrodomèstics amb una certificació energètica alta (A) tendeixen a consumir menys electricitat. 

Com calcular el consum de casa teva?

Per a calcular el consum de casa teva de manera encertada, hauries de conèixer la potència dels teus electrodomèstics i les hores d'ús que els hi dones. La potència dels electrodomèstics la pots trobar en la seva etiqueta energètica, on s'indiquen els watts (W) de consum. 

Per a fer el càlcul del consum d'energia de casa teva, hauràs de passar els W a kW, ho pots fer dividint els watts de la potència (W) entre 1.000. Per exemple, si una televisió té una potència de 100 W, consumirà 0,1 kW. 

Per a saber el teu consum per hores, hauràs de multiplicar el consum en kW per les hores d'ús, així rebràs els kWh. Per exemple, si la televisió consumeix 0,1 kW i el tens encès durant 2 hores al dia, el seu consum diari serà de 0,2 kWh.

Si multipliquem aquest consum diari pels dies del mes, per exemple, 0,2 kWh per 30 dies, descobrim que la televisió gasta aproximadament 6 kWh al mes. 

Si també vols saber quin és el seu preu econòmic, hauràs de multiplicar el resultat pel preu del kWh. Per exemple, seguint els resultats anteriors, si el preu del kWh és de 0,0813 €/kWh, la televisió gastaria 0,19 cèntims al mes. 

Consum aproximat dels electrodomèstics

Si no saps el consum dels teus electrodomèstics, aquí et deixem una petita guia del consum mitjà de cada un. Et recordem, un cop més, que aquest consum pot variar molt depenent de l'eficiència energètica de l'aparell. Un electrodomèstic eficient gasta molt menys que aquesta mitja i un sol aparell et pot arribar a estalviar més de 50 euros en la teva factura de llum anual. 

 1. Assecadora: Consumeix una mitja de 2 kWh per ús.
 2. Rentavaixelles: Consumeix una mitja de 0,75 kWh per ús.
 3. Nevera: Tenint en compte que està encesa les 24 hores, consumeix una mitja de 20,2 kWh al mes.
 4. Rentadora: Consumeix una mitja d'1 kWh per ús.
 5. Televisor: Consumeix al voltant de 0,34 kWh de mitja al dia.
 6. Forn: Consumeix una mitja de 0,9 kWh per ús.
 7. Microones: Consumeix una mitja d'1 kWh.

Consells per a estalviar en la teva factura de la llum

Estalviar a la factura de la llum no només és beneficiós per a la butxaca, sinó també per al medi ambient. Aquí tens alguns consells per reduir el consum d'energia:

 • Tria electrodomèstics eficients: Escull electrodomèstics amb qualificació d'eficiència energètica A o superior.
 • Apaga els aparells en mode d'espera: Desconnecta els dispositius electrònics quan no els utilitzis per evitar el consum d'energia en mode d'espera.
 • Fes servir la llum natural: Aprofita al màxim la llum natural durant el dia.
 • Millora l'aïllament de casa teva: Millorar l'aïllament de casa pot ajudar a reduir la necessitat de calefacció i refrigeració.
 • Utilitza bombetes LED: Les bombetes LED consumeixen menys energia i tenen una vida útil més llarga, de manera que gastaràs menys.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!