S'acosta estiu i no saps quant consumeix un ventilador? Aquests aparells són realment necessaris i útils quan comença l'època més calorosa de l'any, ja que ens ajuden a reduir la sensació de calor. En aquest article t'explicarem quanta energia gasten els ventiladors, quin tipus són els més eficients i consells sobre com estalviar sense perdre frescor a casa teva. Realment gasta menys que un aire condicionat? Quant gasta un ventilador tota la nit?

🏠 Quants kWh consumeix una casa al mes?: Trucs per estalviar a la factura
 

🔌 Quant consumeix un forn?: 6 trucs per a reduir el seu consum d'energia
 

Quant consumeix un ventilador?

Generalment, els ventiladors estàndard gasten una mitja de 80 watts per hora, que si ho passem a kW, ens donen 0,08 kWh. Tot i això, els ventiladors varien molt en la seva eficiència energètica i, per tant, un ventilador eficient pot tenir un consum molt menor a 0,08 kWh. Aquests, a part de ser més beneficiós pel medi ambient, a la llarga et poden estalviar molts diners.

Com calcular el consum energètic del teu ventilador?

Per a fer un càlcul el més aproximat possible, primer hauràs de descobrir quants watts (W) de potència té el teu ventilador, això ho podràs comprovar a la seva etiqueta.

Seguidament, hauràs de passar aquests watts a kW. Simplement has de dividir els W entre 1.000. Per exemple, si el teu ventilador té 80 W de potència, gastarà 0,08 kW.

Per a saber el consum diari, has de multiplicar els kWh per les hores al dia que tens actiu el ventilador. Per exemple, si el tens encès 10 hores al dia, hauràs de calcular 0,08 kW x 10 hores, que ens dona un consum total de 0,8 kWh. Si després ho multipliques pels dies del mes, rebràs el consum mensual del ventilador: 0,8 kWh x 30 dies = 24 kWh al mes. 

Ara bé, per saber quants diners suposa aquest consum energètic, hauràs de consultar el preu del kW i multiplicar-lo pel consum diari o mensual. Per exemple, si suposem que el preu del kW és de 0,12 € i seguint els exemples anteriors, ens donaria una despesa diària de 0,096 € i 2,88 € al mes.

Quant gasta un ventilador durant tota la nit? 

Ara ja saps com calcular el consum energètic del teu ventilador. Per a saber quant gasta tota la nit, hauràs de seguir el mateix procediment que hem descrit a l'apartat anterior: comprova quants W té el teu ventilador, converteix-ho a kWh i multiplica-ho per 8 hores (o les hores nocturnes que el tinguis encès). Finalment, consulta el preu del kWh durant la nit i multiplica'l pel total que t'hagi donat. 

Aproximadament, un ventilador estàndard gasta uns 3 euros al mes si està encès cada nit. 

Quant gasten els ventiladors de sostre, de peu i de taula?

Per norma general, els ventiladors de sostre acostumen a gastar menys que els altres. El seu consum aproximat és de 40 W, de manera que està per sota de la mitja. A més, són l'opció més estètica i ideal per a habitacions grans, ja que mouen més quantitat d'aire. 

Per contra, els ventiladors de peu són els que més gasten, amb una mitja de 50 a 70 W. Tot i això, són una opció més movible i fan més sensació de frescor. Els ventiladors de peu consumeixen més que els de taula, però realment els ventiladors de taula gasten més en relació amb la poca quantitat d'aire que mouen.

Ventilador de sostre
Ventilador de sostre

Consumeix més un ventilador o un aire condicionat?

Si t'estàs plantejant quin aparell triar per a refrescar casa teva aquest estiu, has de saber que els aires condicionats gasten molt més que els ventiladors. Generalment, els aires condicionats gasten entre 800 i 2000 W per hora, mentre que els ventiladors consumeixen una mitja de 80 W.

Així doncs, és obvi que si vols estalviar a nivell energètic, un ventilador és la millor opció. Tot i això, hem de tenir en compte que un ventilador no refreda l'aire, sinó que només el mou per a donar-nos una sensació de frescor. Per tant, si la temperatura és molt alta, un ventilador podria no ser suficient per a mantenir la comoditat a casa teva. 

Un aire condicionat gasta més energia, però si se'n fa un ús conscient i responsable i es combina amb ventiladors, la seva capacitat de refredar pot compensar un major consum. 

Consells per a reduir el consum dels ventiladors

  • Deixa'l encès només quan estiguis a l'habitació: com hem dit, els ventiladors no baixen la temperatura, sinó que només mouen l'aire. Per tant, per molt que el deixis encès mentre no hi ets, no aconseguiràs refrescar l'habitació. 
  • Si el fas servir durant la nit, utilitza temporitzadors o apaga'l durant la nit. 
  • Mantén el ventilador net i en bon estat
  • Fes servir velocitats baixes si és possible. 
  • Considera l'opció d'instal·lar un ventilador de peu.
  • Opta per ventiladors més eficients.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!