Tot i el soroll de l’ofensiva del PSC contra el conseller de l’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, avui a l’Ajuntament de Barcelona la màxima autoritat de la capital de Catalunya, Ada Colau, i el mateix Elena han escenificat la bona entesa que hi ha, no només en l'àmbit operatiu, entre la policia de la ciutat i els Mossos d’Esquadra. Els dos polítics, acompanyats del director general de la Policia, Pere Ferrer, del tinent de l’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle i dels caps dels Mossos a Barcelona, la comissaria Marta Fernández, i el cap de la Urbana, l’intendent major, Pedro Velázquez, han signat un protocol que permetrà a la policia de la ciutat recollir denúncies a les seves dependències d’alguns dels delictes concrets de la violència masclista.

Des d’avui els ciutadans que necessitin presentar una denúncia per algun presumpte delicte de violència masclista en l’àmbit de la parella podran adreçar-se a les comissaries de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que si bé no en faran investigació ni diligències de policia científica, sí que podran fer la identificació i valoració del risc de les denúncies. L'alcaldessa Colau ha celebrat la bona relació amb Interior i amb els Mossos d'Esquadra que es nota en la col·laboració i coordinació entre les dues policies, la de la ciutat i la de Catalunya. 

Colau també ha donat detalls del Punt d'Assistència Integral (PAI) que s'instal·larà a la comissaria de la Rambla -ara els agents de Ciutat Vella són a una nova comissaria més moderna i que també comptarà amb agents dels Mossos- i que servirà com un punt d'atenció a les víctimes com un element de suport també al protocol signat amb els Mossos d'Esquadra i que permetrà a la policia de Barcelona recollir denúncies per aquest tipus de delictes. El conseller Elena, en la mateixa línia que l'alcaldessa, també ha celebrat la col·laboració entre les dues policies i que la Guàrdia Urbana pugui fer la recepció de les primeres denúncies en l'àmbit de la violència de gènere, un fet que, assegura el titular d'Interior, aproxima encara més la policia a les víctimes, amb l'objectiu d'anar reduint la xifra de persones que, si bé són víctimes, per diferents coses, no acaben denunciant.

Més enllà del protocol concret, Elena ha destacat que aquest conveni demostra "la nostra manera de fer" dels Mossos, que col·laboren amb tots els ajuntaments de Catalunya fent valdre un dels propòsits principals de la conselleria, la "proximitat". L'alcaldessa i el conseller també han coincidit a valorar positivament, en una escenificació de la bona relació entre Barcelona i Interior, en el reforç d'efectius a escala de Mossos i també de la Guàrdia Urbana.

Els delictes que instruirà la Guàrdia Urbana

Concretament, la Guàrdia Urbana de Barcelona, en un acord pioner a Catalunya, podrà recollir les denúncies que s’emmarquin en el delicte de violència psíquica o física, delicte de lesions, delicte d’amenaces, delicte de coaccions, delicte d’assetjament, delicte d’injúries i vexacions lleus, delicte de descobriment i revelació de secrets i el delicte de trencament de condemna. Els Mossos, en canvi, es queden en exclusiva els delictes d’homicidi, avortament, detencions il·legals, matrimoni forçat, delictes contra la llibertat i indemnitat sexual o violació de domicili. 

També seran traslladades a Mossos quan les denúncies en els àmbits que des d’avui pot assumir la Guàrdia Urbana de Barcelona necessitin iniciar una investigació complexa o calgui practicar diligències de policia científica. 

“Resposta policial ràpida i eficaç”

La coordinació policial amb aquest protocol, han explicat des de l’Ajuntament i des d’Interior, té l’objectiu de proporcionar a les víctimes una resposta policial ràpida i eficaç davant de situacions de risc evitant duplicitat d’intervencions entre els dos cossos policials i homogeneïtzar les actuacions policials en l’atenció i la denúncia de les víctimes que pateixen situacions de violència masclista en l’àmbit de la parella. A més, es facilitarà la coordinació amb els recursos assistencials que intervenen en l’atenció i suport de les víctimes. El protocol marca el procediment comú i compartit d’atenció en primera instància de les possibles víctimes que compareixen en una comissaria o oficina policial, i en la recepció de les denúncies i en el procés d’identificació i valoració del risc que poden presentar aquestes.