Una nova marxa lenta d'agricultors i ramaders complica la circulació a les carreteres del Segrià. La mobilització ha començat a primera hora d'aquest dilluns a Alcarràs i, poc abans de les 9 del matí, una cinquantena de tractors han tallat l'A-2 a l'altura de Soses, just on s'ubica l'enllaç amb l'AP-2. Inicialment, un dispositiu dels Mossos d'Esquadra els ha impedit tallar l'AP-2, però els manifestants han baixat dels tractors i han anat a peu per un camí de terra secundari fins que han pogut accedir a l'autopista. Després d'acordar-ho amb la policia, els pagesos hi han fet talls intermitents en sentit Saragossa i Lleida, el que ha provocat retencions.

Poc abans de les dues del migdia, els Mossos han desallotjat els agricultors de l'AP-2: els manifestants han abandonat la via després de parlar amb els agents, primer en el tram sentit Barcelona i després deixant també lliure el que va en sentit Saragossa. Els pagesos s'han concentrat al terraplè lateral de l'autopista, on han dinat. Alguns d'ells s'han dirigit al tall de l'A-2 a Soses. El desallotjament s'ha fet sense incidents enmig d'un fort desplegament policial, amb una desena de dotacions ARRO. Un dels portaveus de la mobilització, Jordi Larios, ha denunciat a l'ACN que en un principi els Mossos els impedissin seguir amb la protesta, ja que assegura que tenien el permís corresponent per bloquejar les dues vies. En aquest sentit, ha advertit el Govern que "la paciència s'acaba" i que potser més endavant "quan ens necessitin no ens trobaran".

Pagesos tallen la C-14 a l'Urgell

Una vintena de pagesos també han tallat des de les nou del matí la C-14 al seu pas per Ciutadilla, a l'Urgell. La seva previsió és de quedar-s'hi dotze hores, fins a les nou del vespre, i han defensat que continuaran tallant carreteres fins que les administracions donin resposta a les seves reivindicacions. "Els aeroports fan vagues, els taxistes paren les carreteres i nosaltres hem arribat a un punt en què ho hem de fer i fins que no ens donin una solució una mica bona no podem parar", ha dit a l'ACN Carles Sarró, agricultor de Ciutadilla. El tall, en el qual participen agricultors i ramaders de la zona del vall del Corb, és en ambdós sentits de la marxa i es concentra entre els quilòmetres 62 i 64. Els Mossos d'Esquadra desvien el trànsit per altres vies properes.

"No sabem si servirà d'alguna cosa, però el que no servirà és que continuem sense fer res, això està claríssim", remarca Sarró. Per la seva banda, Hèctor Arazo, agricultor de Vallbona de les Monges, ha explicat a l'ACN que es continuaran mobilitzant fins que les administracions els hi "facin cas". Pel que fa a les reivindicacions, destaquen sobretot la burocràcia que han de complir, ja que suposa "un cost molt elevat" per a les explotacions. Els agricultors d'aquesta zona de l'Urgell també demanen solucions efectives per posar fi a la sobrepoblació de conills "perquè cada vegada són més centenars d'hectàrees arrasades i ningú escolta", ha dit Arazo, que ha afegit el problema de la sequera en aquesta zona de secà i ha reclamat ajudes per als sectors afectats de l'olivera, ametlla, vinya i cereals.

Més talls dels pagesos

Des de primera hora del matí, un grup de tractors també ha tallat l'A-22 entre Lleida i Almacelles, en tots dos sentits, i l'N-240 a Torregrossa. A a la tarda hi ha convocada una altra marxa lenta a l'Urgell, a partir de les 16.45 hores a la C-53, amb sortida a Anglesola. 

Per la seva banda, una trentena de tractors procedents de la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d'Ebre han fet una marxa lenta a l'N-420, a l'altura de Móra d'Ebre cap a Móra la Nova. De la mateixa manera, la marxa lenta ha afectat la C-12 en el tram Móra la Nova - Garcia.


Protestes a Mercabarna i Port de Tarragona per a dimarts

Unió de Pagesos ha convocat una tractorada a l'entrada de Mercabarna el pròxim dimarts 13 de febrer a les 9:00 hores. Per arribar fins a les instal·lacions de Mercabarna s'han organitzat en dues columnes: la concentració al Baix Llobregat sortirà a les 8:15 hores de la Cooperativa de Sant Boi, i els pagesos procedents d'altres comarques es trobaran a les 8:45 a la rotonda de la B-250. 

A banda, pel mateix dimarts també s'han convocat protestes al Port de Tarragona i també a l'N-2 a l'altura de Figueres. Els agricultors de Girona també han convocat una sèrie de protestes a partir de les 10:00 hores. Les protestes del camp tenen la intenció de culminar amb una macroconcentració a Madrid el 21 de febrer davant del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic