Els professors i investigadors de les universitats públiques catalanes fan vaga avui i convoquen una segona jornada de protesta pel pròxim dimecres 26 d'abril per denunciar la "precarietat" que pateixen al sector. La Federació d'Ensenyament de CGT Catalunya denuncia la manca de contractació, la temporalitat, les retribucions insuficients i la necessitat de migrar per tenir un futur a l'acadèmia. Els professors adherits a la vaga faran una aturada de l'activitat aquest matí de 9h a 12:45h i aquesta tarda de 15h a 18:45h. La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha expressat la seva solidaritat amb la vaga en un missatge a les xarxes socials i ha clamat "per l'estabilització real" i contra la llei d'universitats

El sindicat CGT denuncia en un comunicat que "no és normal fer la teva feina durant més de 4 anys i que diguin que estàs en formació o haver de planejar la teva vida personal cada any perquè no saps si aquest any hauràs de marxar del teu país" i apunten "les desigualtats salarials i de condicions laborals" que es donen entre el professorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També critiquen la necessitat de sobrepassar la seva jornada laboral per poder aconseguir un següent contracte temporal que, expliquen, sol ser "d'un any de durada i mileurista", i clamen contra la recent aprovació de la LOSU, la nova llei d'universitats, per "precaritzar mitjançant la figura del porfessorat substitut" i per "reduir les hores de docència i, per tant, el salari, dels professors associats". Pel moment, a la vaga s'han adherit membres de l'Assemblea d'Associats de la UAB, dels col·lectius Doctorandes en Lluita UB i TransFormem UB, de la Plataforma PDI de la UPC i de l'Assemblea d'Associats de la Universitat de Lleida (UdL).

Un nou model d'universitat

La CGT proposa estabilitzar el professorat doctor, associats i postdoctorals, en situació de precarietat en posicions fixes a temps complet i un increment salarial pels professors associats mentre es porta a terme aquesta transició, "per compensar la pèrdua de poder adquisitiu generada per la LOSU". També demanen garantir la continuïtat a la universitat dels investigadors predoctorals i els professors associats no doctors mitjançant contractes predoctorals.