El 80% dels professionals sanitaris han patit algun tipus d'agressió física o verbal en els últims 5 anys, segons un estudi de la Central Sindical Independiente y de Funcionarios (CSIF) en el qual s'han entrevistat 5.127 infermeres, metges, auxiliars d'infermeria, personal administratiu, tècnics d'emergències i de gestió i serveis.

El 70,3% de les agressions han estat de tipus verbal (amenaces, insults i vexacions) i un 10,6% físiques. Tanmateix, gairebé un 20% dels treballadors asseguren que no hi ha cap mesura de seguretat al seu centre de treball per combatre aquest tipus de situacions.

I és que, segons les dades, fins i tot un 12% que van patir agressions van necessitar suport psicològic, un 7% va haver d'acollir-se a una baixa laboral, i un 5% va patir lesions físiques. Així mateix, gairebé la meitat dels professionals afirmen que han estat els seus propis companys que han intervingut en la seva defensa quan han viscut un episodi violent, ja que no compten amb mesures concretes ni amb la formació especialitzada per afrontar-lo.

D'altra banda, el document ha posat de manifest que les dones són les principals víctimes d'aquestes situacions violentes, no només per la seva presència més important al sector sanitari, sinó també perquè són més vulnerables a aquest tipus de conductes agressives. En aquests casos, són els mateixos pacients i els seus familiars, en la majoria de casos homes, que duen a terme les agressions.

La situació és també "alarmant" pel que fa a les denúncies, ja que un 49,6% dels professionals enquestats reconeix que malgrat patir agressions mai no han arribat a formalitzar-les. Un fet que, segons el parer del sindicat, es deu fonamentalment al temor de represàlies i de la falta de suport i seguretat per part de l'Administració.

El 75% no ha rebut formació per a situacions conflictives

De la mateixa manera, també es mostra que un 69% dels professionals admet que desconeix el funcionament d'un protocol d'agressions del seu centre de treball i un 75,5% mai no ha rebut cap tipus de formació sobre el maneig de situacions conflictives. Després de l'agressió, un 79% dels treballadors enquestats no va rebre cap tipus de suport psicològic per part de l'Administració.

A tot això s'hi suma el desconeixement de 'AlertCops', una aplicació mòbil posada en marxa pel Ministeri de l'Interior que permet alertar a la policia d'una situació de conflicte, però que, tanmateix, desconeixen un 91,2% dels professionals participants en l'estudi.

Per tot això, el CSIF ha exigit reforçar la seguretat en tots els centres sanitaris; crear una fitxa nacional de comunicació d'agressions, que inclogui les mesures posteriors a l'agressió com la denúncia, la baixa laboral i el suport psicològic; i garantir l'acompanyament al professional durant la denúncia i el procés judicial, així com el suport psicològic a les professionals víctimes d'agressions.

De la mateixa manera, l'organització sindical ha destacat la importància de l'aplicació de mesures organitzatives davant de l'"escassetat" de temps en consulta i la sobrecàrrega assistencial, ja que són les principals causes de les agressions; així com d'endurir les sancions davant de la reincidència d'agressions d'usuaris i pacients; i de millorar la formació dels professionals per desenvolupar habilitats comunicatives i socials per prevenir i afrontar situacions d'hostilitat.