Els productors de fruita del canal d'Urgell han començat aquest dijous a regar les seves finques amb la dotació extra de 50 hectòmetres cúbics aprovada per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) després de les pluges de finals de juny. El passat dilluns l'assemblea de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell va acordar destinar aquesta aigua a salvar la collita de fruita i sacrificar la de farratges i cereals. Es preveu que els productors de fruita puguin fer fins a quatre torns de reg durant l'estiu, que se sumaran al reg de supervivència que ja van fer a mitjans de juny, i així, poder salvar la collita de les 9.300 hectàrees de fruiters que abasteix el canal. 

Es tracta d'una collita que fins fa pocs dies la majoria dels agricultors donava gairebé per perduda. "Ja teníem la idea que no regaríem i ara ens ha agafat una mica de sobte", explica a l'ACN l'agricultor Albert Capdevila, que ha estat un dels primers a regar. Al matí ha aixecat la pala de reg en una finca de pomeres que té a Puiggròs (Garrigues). Com tants altres pagesos, pensava que aquest estiu ja no regaria més i reconeix que se sent "alleugerit". Confia que salvarà entre el 80 i el 90% de la collita, tot i que alerta que la mida de la fruita serà més petita del normal per la manca d'aigua entre l'abril i el maig. 

Tot i la sequera dels darrers mesos, Capdevila ha aplicat als fruiters els mateixos tractaments de cada any, amb l'única diferència que enguany ha fet unes aclarides més severes perquè els arbres no tinguessin tanta càrrega de fruita i poguessin sobreviure amb menys aigua. L'agricultor triga entre 5 i 7 hores per regar les 3 hectàrees de pomes d'aquesta finca de Puiggròs on hi ha les varietats golden i gala. Aquests regs es repetiran cada dues setmanes fins a l'inici de la recol·lecció de la fruita, prevista per a finals de juliol.

Les pluges del passat mes de juny van permetre augmentar el reg dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues, per l'augment de les reserves d'aigua dels pantans d'Oliana (Alt Urgell) i Rialb (Pallars Sobirà), que van augmentar la seva capacitat fins al 25 %, més del doble de l'aigua que hi havia a finals d'abril. Les comunitats generals de regants i la CHE van acordar repartir 50 hectòmetres cúbics d'aigua per a reg al canal d'Urgell (més 15 hm³ addicionals per abastiments) i 8 hectòmetres cúbics per regar al Segarra-Garrigues (més 1 hm³ addicional per abastiments). 

Centenars de pagesos es manifesten a Madrid

Tot i la millora de les perspectives per als productors de fruita al canal d'Urgell, la sequera encara suposa un greu risc per al primer sector. Per aquest motiu, centenars de pagesos catalans es van manifestar aquest passat dimecres a Madrid, per reclamar al Ministeri d'Agricultura ajudes per la sequera i mesures per pal·liar "la ruïna del camp". "Si no s'articulen urgentment les mesures suficients per fer front a les conseqüències d'aquesta sequera, es posarà en risc la continuïtat de la pagesia professional catalana", van avisar els pagesos. 

Concretament, la Unió de Pagesos va denunciar que el govern espanyol no contempla la compensació de les pèrdues de la producció amb ajuts directes, i que el pressupost plantejat per l'Estat per fer front a la crisi agrària és "totalment insuficient per articular ajuts directes per pal·liar pèrdues i sobrecostos". I és que el sector estima unes pèrdues de producció als cultius per la sequera de 4.805 milions d'euros i una despesa per a pinsos de 7.987 milions, sense tenir en compte els sectors de la fruita i la vinya —que veuran l'impacte de la sequera amb "importants minves".