Els productes alimentaris fets a Catalunya tindran a la seva disposició un distintiu per acreditar el seu origen català, segons ha anunciat aquest dimecres la Generalitat. El Govern ja està preparant aquesta etiqueta amb la previsió que es comenci a distribuir durant el primer trimestre del 2023. El secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, ha detallat que aquest distintiu serà una “marca paraigües” voluntària per poder etiquetar tota la producció alimentària catalana "de qualitat". Es podran diferenciar amb aquest distintiu productes com la pera de Lleida i la poma de Girona. També podrà dur l'etiqueta el cava produït a Catalunya, el qual ara mateix es distingeix sota una DO que és d'abast estatal, segons ha explicat el secretari d'Alimentació.  

La Generalitat farà una campanya massiva per promocionar el distintiu

Per tal que tots els ciutadans reconeguin l'etiquetatge de producte fet a Catalunya, el nou distintiu s'engegarà acompanyat d'una "campanya massiva" per facilitar a l'usuari saber de què es tracta. Mòdol ha apuntat que el nou logotip es troba en la "fase final" de preparació i serà un mecanisme que "acreditarà que aquell producte és cava català". El secretari d'Alimentació ha afegit que davant del "frau" hi ha "accions obligades" que l'administració ha de dur a terme per evitar que hi hagi empreses que s'aprofitin de "les escletxes del sistema per tenir beneficis". Segons Mòdol, introduir el distintiu pot ajudar a augmentar el compromís dels ciutadans a comprar produccions pròpies del territori, les quals són la "garantia" d'abastiment per a les properes generacions.

La Generalitat estima els costos de produir un litre de vi per elaborar cava

Mòdol ha parlat d'aquest nou model d'etiquetatge dels productes catalans durant la taula del cava celebrada a Vilafranca del Penedès. Durant l'acte, el Departament d'Acció Climàtica ha presentat una estimació dels costos de produir un litre de vi per elaborar cava, mesos després d'haver xifrat les despeses de producció del quilo de raïm. En concret, han apuntat que els costos se situen entre els 86,8 i els 96,6 cèntims d'euro, depenent de la varietat de raïm premsat. “"Aquests imports no comporten obligacions legals, però ajuden a generar un clima de transparència de les condicions comercials", ha subratllat el secretari d'Alimentació. Per la seva part, la pagesia també ha celebrat l'estudi de costos de producció presentat per la Generalitat perquè evidencia que els cellers els estan pagant el vi base cava un 20% per sota del preu que permetria cobrir despeses.

L’estudi de costos de producció del vi base cava ha estat elaborat per la Generalitat juntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Alimentari (CREDA). Acció Climàtica detalla que, per fer-lo, han tingut en compte les dades obtingudes de les campanyes del 2018 al 2020 i han calculat les despeses d’aquest 2022, tenint en compte una inflació mitjana del 8,1%.