Ha arribat el dia. Aquest matí té lloc la primera de les tres jornades de les Proves d'Accés Universitari (PAU) a Catalunya, en la qual 29.311 estudiants de segon de batxillerat i cicles formatius s'examinaran de diferents matèries.

En aquesta primera jornada, els alumnes s'examinen de Llengua Castellana i Literatura i Llengua Catalana i Literatura. D'altra banda, s'examinaran d'altres matèries específiques. Concretament, la majoria d'estudiants (26.837) provenen de segon de batxillerat, tot i que també hi ha 2.474 alumnes provinents de cicles formatius de grau superior.

Dissabte, però, 2.892 se sotmetran a les primeres proves d’aptitud personal per accedir als estudis d’educació. En total, seran més de 32.000 alumnes. Les PAU es divideixen en la fase general, obligatòria i amb cinc exàmens, i l’específica, voluntària per a tots els estudiants i que serveix per pujar nota. Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU podran entrar a la universitat. Les notes se sabran el 28 de juny.

A partir de les 9 del matí, els alumnes catalans començaran els exàmens de Llengua Castellana i literatura. A les 11, serà el torn de Llengua Catalana i Literatura. La resta del matí, es faran les proves de matèries no comunes. Dimecres, s’examinaran d’Història o Història de la Filosofia i Llengua estrangera, també al matí, mentre que la resta del dia, així com dijous, s’aniran succeint els exàmens d’assignatures comunes d’opció o de la fase específica.

Com funciona la Selectivitat?

En la fase general, tal com va recollir aquest diari en una guia especial, els alumnes s’examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i Literatura, Llengua castellana i Literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la Filosofia) i una matèria a escollir que estarà vinculada a les matèries comunies d’opció.

Així els estudiants podran escollir entre Matemàtiques, llatí, Història de l’Art o Història i fonaments de les arts, i Matemàtiques aplicades a les ciències Socials. En la fase específica, que poden fer els alumnes de batxillerat i també els procedents de cicles formatius de grau superior, es podran examinar de fins a tres matèries de modalitat entre 21 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcularà la nota que pot arribar als 14 punts.

Les proves als futurs mestres

La prova d’aptitud personal (PAP) per accedir als graus en Educació Infantil i Primària es desvincula, enguany, de les PAU i per primera vegada de la selectivitat. Els aspirants a mestres hauran de fer dos exàmens, un de competència comunicativa i raonament crític i una altra de competència logicomatemàtica.

Aquestes proves les hauran de passar tots els alumnes de batxillerat i cicles formatius de grau superior que vulguin cursar estudis d’educació infantil o educació primària, és a dir, 2.892 estudiants