Llibretes preparades, mòbils apagats i a fer els colzes. Aquesta és la realitat de milers de joves catalans, la majoria d'entre 17 i 18 anys, que estan a punt de realitzar les proves d'accés, a la universitat, les anomenades PAU. A través d'aquestes proves, que tindran lloc entre el 13 i el 15 de juny, els estudiants podran accedir a graus a Catalunya el proper curs.

Amb vista a aquestes dates, El Nacional ha elaborat una guia per no perdre's cap detall d'aquesta cita important.

Què són les PAU

Les PAU són les Proves d'Accés a la Universitat. Tenen com a principal objectiu valorar els coneixements dels alumnes de Batxillerat amb la finalitat de determinar si són aptes per entrar a les universitats de Catalunya i la resta de l'Estat.

Els exàmens en el marc de les PAU només són necessaris si és el o la jove vol accedir a un grau universitari. En cas d'optar per la formació professional superior, és suficient amb el títol de Batxillerat aprovat i realitzar una prova específica d'accés. L'acord actual entre autonomies i el govern espanyol estableix que aquest sigui el requisit per accedir a una carrera.

Amb la incorporació de la nova llei d'Educació, la LOMCE, el govern espanyol pretenia alterar l'accés a la universitat modificant l'esquema tradicional de les proves PAU. Finalment, ha canviat poc més que el nom.

PAU o EBAU?

Ara les PAU s'han convertit oficialment en l'Avaluació de Batxillerat per a l'Accés a la Universitat (EBAU), unes noves sigles que segueixen la línia de canvis als quals ens té acostumat el Ministeri d'Educació. Només cal recordar els canvis en les lleis d'Educació en els últims anys: de la LOGSE a la LOCE, per passar a la LLOÏ i arribar finalment a la LOMCE, impulsada per l'exministre d'Educació, José Ignacio Wert.

L'embolic ha arribat després de constatar que la nova legislació no s'està aplicant ni tan sols pel que fa a la nomenclatura. Algunes comunitats autònomes, com Castella i Lleó i Astúries, es refereixen a les proves com EBAU; Madrid va pel seu compte i les anomena EvAU, traient Batxillerat del nom. Mentrestant, en Catalunya, s'ha mantingut la tradicional PAU.

Estudiants repassant abans de l'examen de les PAU / ACN

Un grup d'estudiants repassant abans d'un examen de les PAU a l'UPF el 2016 / ACN

Procediment

Nomenclatures a part, la Selectivitat manté l'estructura dels últims anys. Concretament, consta de dues fases: la general i l'específica.

En la primera fase, els alumnes s'examinen de quatre assignatures comunes i una d'específica: Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, Llengua Estrangera (generalment s'elegeix anglès), i després els estudiants que s'examinen elegeixen entre Història de la Filosofia i Història i una matèria de modalitat.

La segona fase, l'específica, és optativa. Té l'objectiu que els alumnes que així ho desitgin puguin pujar la seva nota per accedir als graus amb més puntuació d'accés. En aquesta part, els estudiants poden examinar-se de tres matèries pròpies de cada Batxillerat. Per exemple: Economia de l'Empresa, Matemàtiques de les Ciències Socials (itinerari social econòmic); Llatí i Història de l'Art (itinerari d'humanitats); Matemàtiques i Ciències de la Terra (itineraris tecnològic i científic).

Amb les dues millors qualificacions, una vegada ponderades segons els estudis que es volen cursar, es calcula la nota de les PAU fins a 14 punts, que a continuació es descriu.

Calendari d'exàmens

Una vegada els estudiants tenen clar a les assignatures a les quals acudeixen, és important saber quan té lloc cada examen. El Nacional ha elaborat un calendari amb els horaris dels exàmens, que tindran lloc entre els dies 13 i 15 de juny des de les 9h fins a les 17:30h, amb tres descansos intermedis que serviran per desconnectar, relaxar-se o fins i tot fer les últimes repassades.

CALENDARI DEFINITIU SELECTIVITAT 2017 / AA

Horari de les PAU / A. A.

Càlcul de la nota

I ara ve el més important: la nota. Com es pot calcular? Què hem de tenir en compte?

La nota del resultat de les PAU consisteix a ponderar les qualificacions de Batxillerat (6 punts sobre 10) i la fase general (4 punts sobre 10). Però atenció: els estudiants que obtinguin menys d'un 4 de mitjana en els exàmens de la fase general no els farà mitja amb el Batxillerat, encara que el tinguin aprovat.

En el cas de presentar-se a proves de modalitat en la fase específica, els estudiants podran aspirar a 4 punts més en la nota de les PAU, fins a assolir els 14 punts. Depenent del grau, algunes assignatures específiques ponderen per 2 punts o 1 punt. En el següent enllaç pots consultar el barem.

Càlcul nota sigues-li / AA

Càlcul de la nota de les PAU / A. A.

Quan surten les notes?

Els resultats de les proves estaran disponibles a partir del 28 de juny al portal web de les PAU. És bastant freqüent que aquell dia el portal web de la Generalitat mostri dificultats d'accés per l'important volum de persones que volen accedir alhora.

Si la nota no és favorable per a l'estudiant, sempre es pot sol·licitar una segona correcció. La reclamació es realitzarà entre el mateix dia 28 fins al 30 de juny. Finalment, els resultats després de la revisió apareixeran publicats el 10 de juliol.

Com s'estableix qui entra?

És molt important tenir en compte que amb la nota de les PAU no es pot saber fins i tot si s'accedirà a un determinat grau. Si bé existeixen les notes de tall dels anys anteriors, concretament del 2016, cada nou curs accedeixen nous estudiants amb notes diferents pel que la nota d'accés pot variar.

Evidentment, la qualificació de tall de l'any previ pot servir d'orientació, però en cap cas no pot determinar l'accés o no al grau. Si vols consultar les notes de tall de l'any 2016 segons graus i universitats, El Nacional ha elaborat un cercador de notes de les PAU. Sabut tot això, ara només queda clavar els colzes.