El Consell de Ministres ha aprovat, en segona volta, la reforma de la llei de dependència i de discapacitat, que inclou més drets, més serveis, més prestacions i menys burocràcia. A més, ha autoritzat a repartir 783,2 milions d'euros entre els governs autonòmics per finançar el nivell acordat del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD). La reforma impulsada pel Ministeri de Drets Socials preveu revertir les retallades que es van fer amb l'esclat de la crisi econòmica i facilitar la vida de les persones amb algun grau de dependència o discapacitat. Entre el més destacat de la nova norma, consensuada amb els col·lectius afectats, hi ha la supressió d'incompatibilitats —com treballar i ser beneficiari de dependència— i l'ampliació de les ajudes al domicili. Una altra de les grans novetats és que a les persones dependents se'ls reconeixerà automàticament una discapacitat del 33% i, s'ha incorporat que les persones que obtinguin un grau II o III de dependència tindran una passarel·la per a ser reconegudes amb el 65% de discapacitat.
"Gir copernicà"
El projecte impulsat des del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 i ha estat presentat pel ministre Pablo Bustinduy, començarà ara el tràmit parlamentari. Bustinduy s'ha mostrat orgullós d'haver enviat al Congrés la reforma social més important "possiblement" de la legislatura, ja que afecta un total de 4,2 milions de persones i a les seves famílies. El ministre ha afirmat que "intentem generar aquest gir copernicà que passi de centrar l'atenció en la gestió de les places d'un sistema residencial, a atendre les necessitats, els desitjos i les preferències dels usuaris i les usuàries".
El text introdueix la possibilitat que una persona en situació de dependència en grau II o III pugui rebre una prestació o un servei transitori que s'adapti a la seva voluntat, desitjos i circumstàncies quan no pugui accedir immediatament al recurs que ha sol·licitat i que li correspon per grau. Per exemple, si una persona demana accedir a una residència que està prop de la seva casa, però no hi ha places, durant el temps que està en llista d'espera tindrà opció a rebre una prestació alternativa d'acord amb el seu grau, com podria ser l'ajuda en el domicili. Perquè un dels objectius és l'autonomia dels usuaris en cas que vulguin continuar vivint a casa seva.
Treballar i rebre ajudes
Amb la nova reforma serà possible compatibilitzar treballar amb els serveis i les prestacions del sistema, i no perdre les ajudes com passava fins ara. El fet de no poder fer compatible feina i ajudes afavoria que alguns beneficiaris renunciessin a incorporar-se al món laboral.
Una altra novetat és la consideració dels centres de dia com "un servei de proximitat fonamental per a la permanència de les persones en el seu domicili". Això suposarà, segons el departament que dirigeix Bustinduy, que aquests centres s'obriran per prestar suports també fora de les seves instal·lacions, atenent en els seus propis domicilis o en espais del seu entorn a aquells usuaris que visquin a prop i ho requereixin. A més, en cas de defunció de la persona en situació de dependència, la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar s'abonarà fins a l'últim dia del mes en què es produeixi el decés com "un gest de reconeixement i respecte cap als qui cuiden".
La proposta de reforma també preveu una ampliació de les ajudes en el domicili, és a dir, que les persones beneficiàries d'aquestes prestacions podran disposar d'un cuidador que les acompanyi al metge o a fer la compra. La llei subratlla que per a oferir una atenció de qualitat, continuada i segura, les treballadores han de tenir condicions laborals dignes, estables i professionalitzades. Qui ho necessiti, també rebrà, en règim de cessió temporal, productes de suport com ara cadires de rodes, llits articulats o caminadors, que s'hauran de tornar quan ja no es necessitin. També s'eliminarà la carència màxima de 2 anys en les prestacions econòmiques per a cures a l'entorn familiar.
Menys burocràcia
Un dels grans avenços de la reforma de la llei és la intenció de reduir la burocràcia i agilitzar els tràmits. En aquest sentit, la novetat més important és que a les persones dependents de grau 1 se'ls reconeixerà automàticament una discapacitat del 33%. I les persones amb grau 2 i 3 —el màxim— tindran el reconeixement d'un 65% de discapacitat.
En l'àmbit privat, la nova norma també preveu ajudes per garantir l'accessibilitat de tots els habitatges. S'inclou una modificació de la Llei de Propietat Horitzontal per obligar les administracions competents a oferir ajudes econòmiques per a fer obres d'accessibilitat en edificis d'habitatges, com ascensors, portes o rampes, i facilitarà els requisits per a accedir a aquestes ajudes, rebaixant del 75% al 70% el percentatge de finançament de l'obra per a la comunitat.