La Mercè dels presos polítics. Tristament, les festes d'aquest any passaran a la història com les primeres que viu la ciutat amb la meitat del Govern empresonat i l'altr meitat a l'exili. Per primera vegada en 20 anys, el conseller Joaquim Forn no ha estat present a la balconada de l'Ajuntament de Barcelona. Ho ha recordat l'exalcalde Xavier Trias, que ha qualificat de "trist i lamentable" que "per primer cop en 20 anys en Quim Forn no hi sigui  -hi havia participat sempre com a regidor i l'any passat com a conseller;- seria molt injust no recordar-lo", ha dit. 

Xavier Trias, ajuntament de Barcelona Mercè 2018 / G.R

Trias recorda Quim Forn en el parlament de la Mercè / Foto: G.R

No ha estat l'únic que ha tingut paraules per als presos; també s'hi ha referit el republicà Alfred Bosch, que ha aprofitat l'avinentesa per reclamar "una vegada més", la llibertat dels presos polítics: "Els presos polítics són innocents i han de sortir de la presó", ha reivindicat.

PP i Ciutadans platen la balconada

L'existència de presos polítics i la presència dels llaços grocs enfronten els partits que formen part de l'Ajuntament de Barcelona. El PP i Ciutadans, els més bel·ligerants, han mostrat el seu rebuig no sortint al balcó del consistori.

El president del grup municipal, Alberto Fernández Díaz, ha estat taxatiu: "El PP no ha volgut compartir la balconada ni amb la simbologia independentista ni amb Quim Torra" i ha especificat: "Torra presideix una Generalitat que ni finança ni presta els serveis que ha de prestar a la ciutat, i el llaç groc al balcó no representa tots els barcelonins". "Colau és més alcaldessa de Quim Torra que de Barcelona".

colau, torra i torrent encapçalen el seguici de la Mercè /ACN

Quim Torra, Ada Colau i Roger Torrent encapçalen el seguici de La Mercè / Foto: ACN

Fernández Díaz també s'ha referit a la possibilitat d'un indult per als presos polítics: "Que des del govern es demani l'indult abans que hi hagi sentència és pretendre convertir el govern en jutge".

Les paraules del popular han trobat la rèplica de l'alcaldessa, Ada Colau que ha demanat a Fernández Díaz una "actitud democràtica". "Entenc que tingui discrepàncies amb Torra, jo també en tinc, però ha estat escollit democràticament. Torra i Torrent són benvinguts al balcó de l'Ajuntament", ha dit.

Sobre els presos polítics i la possiblitat d'un indult, Colau ha destacat el clima de diàleg i ha recordat un cop més que cal "abandonar la judicialització però també la via unilateral".

Qui tampoc ha estat present a la balconada ha estat Ciutadans. La seva portaveu, Carina Mejías, amagada dels mitjans de comunicació des del cas del màster i des de la imminent entrada en escena de Manuel Valls, ha comparegut via missatge de Whatsapp -havia convocat la premsa però finalment s'ha desdit- per dir: "No hem volgut compartir el balcó amb Torra i les reivindicacions independentistes que s'han llançat des de la plaça perquè ens exclouen i no les compartim". 

Més moderat que el PP i Ciutadans s'ha mostrat el líder dels socialistes, Jaume Collboni, que s'ha felicitat per haver "aconseguit raonablement preservar la festa i protegir les institucions" (de llaços grocs i acampades per la República) i ha afegit que "tothom s'ha pogut expressar amb llibertat".