Les presons catalanes fan un pas important per garantir el dret de defensa. El Departament de Justícia permetrà que els reclusos pendents de judici puguin revisar totes les proves que hi ha contra ells a través d’un ordinador que podrà entrar al centre el seu advocat. Fins ara, els advocats i advocades només podien entrar papers de les causes penals i ensenyar-los a través del vidre del locutori a la persona acusada d’un delicte. Actualment, del total de 7978 reclusos que hi ha als centres penitenciaris catalans, uns 1.672 són preventius. 

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha anunciat aquesta millora de les comunicacions entre els interns i els seus advocats a l’interior dels centres penitenciaris, juntament amb la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Encarna Orduna, i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, aquest divendres.

“És una mesura històricament reivindicada pel col·lectiu dels advocats, que s’ha treballat des d’aquest estiu”, ha explicat la consellera, que ha assegurat que és “una mesura pionera a l’Estat que reforça el dret de defensa de les persones internes i garanteix unes millors condicions de treball a les lletrades i lletrats. La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Encarna Orduna ha remarcat: “Avui fem un nou pas endavant, que no és només una facilitat per als professionals, sinó que significa, sobretot, el reforç del dret a la defensa, que és la prioritat de l’advocacia.”

La consellera de Justícia, la presidenta de l'Advocacia Catalana i el secretari de Mesures Penals. Foto: D.J.
La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, amb la presidenta del Consell de l'Advocacia Catalana, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, aquest divendres. / Foto: D.J.

Mesura a tots els centres

La mesura, inicialment, funcionarà a la presó de Brians 1, on es concentra el nombre més gros de persones pendents de judici, uns 800 interns. S’ha detallat que a l’octubre la mesura es farà extensiva a les presons de Wad-Ras, Brians 2, Joves, Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric; i al novembre, a Quatre Camins.  

Actualment, en els centres penitenciaris de Catalunya i de l’Estat espanyol no es permet l’entrada de mòbils ni als advocats, ni a les visites, ni tampoc els ordinadors, si no ho autoritza de forma excepcional un jutge per garantir el seu dret de defensa. Els reclusos poden tenir tot l’expedient del seu cas a paper i sense grapes. Els ordinadors, sense accés a Internet, que hi ha a les presons catalanes són utilitzats a les classes de formació.

De 8 toms a escoltar un àudio

L’advocat Carles Martínez ha declarat que aquesta mesura “és beneficiosa perquè l’intern ha de tenir coneixement de tota la prova que hi ha contra ell, i més actualment quan hi ha molta prova digital”. El penalista recorda haver portat un sumari de 8 toms a la presó, tot fotocopiat, i en dos dies, per ensenyar-li a l’intern i les imatges de vídeos relacionats amb la causa les imprimeixen frame a frame.

Carles Martínez, advocat. Foto: M.P.
L'advocat Carles Martínez, en el seu despatx de Barcelona / Foto: M.P.

A partir d’ara, els presos podran veure els vídeos -clau, si els incrimina- i escoltar àudios de la causa penal, a partir d'unes còpies que el seu advocat tindrà en un ordinador, el qual també tindrà limitacions: sense connexió a internet, i que no s’usi llapis de memòria. “Que la persona pugui escoltar una conversa és molt important: la pot interpretar bé, donar idees per a la seva defensa”, declara Martínez i hi afegeix: “La presó priva de llibertat, però una persona no ha de perdre l’evolució digital si està 4 o 5 anys tancada.

Cales Martínez espera que aquestes millores puguin ser usades per tots els reclusos, preventius i condemnats, i que les presons tinguin sales, on el pres es pugui reunir amb el seu advocat o advocada sense un vidre pel mig.

 

A la foto principal, interns d'una presó catalana fan una activitat formativa amb ordinadors. /Foto: D.J.