El president de l'Audiència de Barcelona, Antonio Recio, ha pres possessió del càrrec aquest divendres. Arriba amb el repte de fer una administració de justícia moderna i eficaç i donant el missatge de transmetre una justícia "impartida per jutges preparats, imparcials i independents". 

En el discurs de possessió del càrrec, Recio no ha deixat de banda les crítiques, ni les queixes al voltant del funcionament lent de la justícia, ni de l'ascendència política en alguns dels recursos que arriben als tribunals. "Convé traslladar a l'opinió pública que el poder judicial actua de forma absolutament independent i responsable sense cap ingerència política, limitant-se a aplicar les lleis aprovades pel poder legislatiu amb la vocació de solucionar controvèrsies per afavorir la pau social", ha conclòs. Recio ha destacat que el sistema judicial disposa d'"una justícia impartida per jutges preparats, imparcials i independents. "La justícia està per resoldre problemes –ha remarcat– mai per crear-los. No pot ser font de conflictes sinó de solució dels mateixos". Per fer-ho factible, el nou president de l'Audiència de Barcelona demana "un gran pacte de totes les forces polítiques per adequar el servei públic a les necessitats dels ciutadans". 

Antonio Recio ha criticat que la mala entesa política recorri sempre als tribunals: "La contínua judicialització de qüestions que podrien resoldre's per altres vies, només perjudica la confiança dels ciutadans en els tribunals de justícia en traslladar la sensació que els jutges actuen pressionats per altres poders, quan aquesta circumstància no té res a veure amb la realitat ni amb l'actuació diària en els jutjats i tribunals". Així ha defensat la independència judicial, una independència que, segons Recio, ha de ser una "garantia pel ciutadà".

Antonio Recio ha fet un al·legat per treballar per aconseguir que els ciutadans tinguin la màxima confiança en els seus jutges "i per això és imprescindible la col·laboració dels poders públics de l'Estat, els mitjans de comunicació i tots els operadors jurídics", ha dit.

Propera i en català

El discurs de Recio, meitat en català, meitat en castellà, ha remarcat la necessitat de fomentar l'ús del català en les actuacions de l'Administració de Justícia. Especialment, ha dit el nou president de l'Audiència de Barcelona, "en els tràmits escrits en què existeix un dèficit en l'actualitat". Actualment només una de cada deu sentències es fan en català. I només el 12% dels escrits, com notificacions, presentacions d'escrits, recursos, etc. són en català.

Recio, però, és del parer que s'han de garantir en tot moment els drets lingüístics per tal que totes les persones que vagin al Tribunal de Justícia puguin expressar-se en la seva llengua materna i "així poder defensar les seves pretensions de la millor manera possible".

Nau capitana

L'Audiència de Barcelona és, segons el president del Tribunal Superior de Justícia de Cactalunya, Jesús Maria Barrientos, que ha presidit l'acte, "la nau capitana de les audiències de Catalunya, i goso dir –ha puntualitzat– de les audiències d'Espanya". Té 22 seccions amb 104 magistrats i 21 partits judicials amb 423 jutges i magistrats. Hi ha 5.326 funcionaris de diferents cossos i òrgans judicials, com advocats, procuradors, graduats socials, pèrits forenses, etc.

Nomenament polèmic

Antonio Recio és ja el president de l'Audiència de Barcelona, però el seu nomenament es pot recorre. I de fet, una de les magistrades, Àngels Vivas, està preparant un recurs. La magistrada es va postular pel càrrec però finalment no l'han escollida. És una de les jutgesses que va signar el manifest dels jutges pel dret a decidir i és de tendència progressista. Al·lega qüestions de paritat i qüestiona el nomenament "a dit" de Recio. Vivas té dos mesos per presentar el recurs i, segons fonts judicials, l'està preparant.