Polèmica per una pregària a Manresa només per a homes amb el fi de "recuperar la masculinitat", organitzada per l'ultracatòlic Institut del Verb Encarnat — un grup que actua a tot el planeta i que es caracteritza per dur a terme litúrgies ultraconservadores amb la segregació d'homes i dones, amb una forta tendència misògina. Segons ha avançat Nació Digital, l'entitat religiosa ha anunciat la pregària del Sant Rosari d'aquest dissabte a les 19.30 hores amb cartells bilingües enganxats a les façanes pròximes a l'església de la Mare de Déu de la Mercè. Aquesta església és a la plaça Valldaura, on la gent està convocada a resar de genolls a la via pública. En els esmentats cartells se cita Sant Antoni Maria Claret i s'explica l'origen de la pregària en dos dels països més fonamentalistes catòlics, Polònia i Irlanda: una "expressió de fe catòlica i de recuperació de la masculinitat".

L'Institut del Verb Encarnat té una branca femenina, l'anomenat Institut de les Servidores del Senyor i de la Mare de Déu de Matarà (que tenen cura del manteniment de la catedral de Vic). Ambdós grups han protagonitzat altres litúrgies molt controvertides a Manresa, com ara l'autoanomenada Gran Missió — en la qual es van mostrar davant del veïnat per ensenyar el seu "grau de compromís", amb accions suposadament solidàries, irrompent a casa dels veïns o amb processons amb el superior desfilant sota pal·li. Tot això, en ple segle XXI.

Història de l'Institut del Verb Encarnat

L'origen de l'Institut del Verb Encarnat és a l'Argentina l'any 1984, mentre que el de l'Institut de les Servidores del Senyor i de la Mare de Déu de Matará és l'any 1998. Ambdós instituts ultraconservadors van ser fundats per Carlos Miguel Buela, sacerdot catòlic que ha publicat llibres molt marcadament tradicionalistes i sobretot dedicats a la joventut. Lluny de practicar l'exemple, va ser investigat en el marc dels escàndols de pederàstia de membres de l'Església catòlica a l'Argentina i va ser tant processat com condemnat per abusos sexuals a joves i a altres capellans. El papa Francesc va ratificar la condemna i el va fer fora del sacerdoci, cosa que cap dels dos instituts ha assumit. De fet, el continuen lloant com si no hagués passat res.

L'Institut del Verb Encarnat està present a nombrosos països dels cinc continents, on es dediquen a l'evangelització de la cultura mitjançant obres de suposada caritat, apostolat, missions populars, exercicis espirituals i mitjans de comunicació. Hi ha cases de formació en set països: l'Argentina, els Estats Units, el Perú, el Brasil, les Filipines, Itàlia i Espanya. La branca masculina és la branca clerical, composta principalment per sacerdots — però també amb religiosos no clergues anomenats germans coadjutors. A més, hi ha dues subdivisions: l'apostòlica i la de la vida monàstica-contemplativa. Per la seva banda, la branca femenina està constituïda per dones consagrades i també té les dues subdivisions. Finalment, hi ha una tercera branca: la Tercera Ordre Secular del Verb Encarnat, que és una associació de fidels laics.