El Congrés mantindrà la tramitació per derogar la presó permanent revisable, després de tombar aquest dijous les esmenes de Partit Popular i Ciudadanos, a favor d'endurir el tipus més dur del Codi Penal. El debat arriba en una setmana marcada per l'assassinat del nen Gabriel Cruz a mans de la parella del seu pare. Això no ha fet canviar la posició de PSOE, Unidos Podemos, ERC, PDeCAT, PNB i Bildu, que mantindran el vot en contra, si no hi ha moviments de darrer minut.

La posició dels socialistes espanyols és clau perquè la derogació prosperi, cosa que ha atiat el malestar de les famílies que han patit l'horror del crim. Aquest mateix dimecres, el pare de Diana Quer, Juan Carlos Quer, es va reunir amb els nacionalistes bascos al Congrés, impulsors de la proposició de llei per suprimir aquesta condemna. Quer va denunciar el partit de Pedro Sánchez per la "incoherència" de presentar un recurs d'inconstitucionalitat a la presó permanent i obrir-se a la derogació, sense que el Tribunal Constitucional es pronunciés abans. Això podria forçar que la tramitació a la cambra avencés lenta, a l'espera de la sentència del TC.

La qüestió és que la mesura va generar una gran polèmica entre l'opinió pública i també al Congrés, d'ençà que el PP va aprovar-la amb majoria absoluta el 2015. Així i tot, el PNB va aconseguir tirar endavant una esmena per derogar la llei el juliol passat del 2017, en què la majoria de la cambra va votar a favor, a excepció de la negativa del PP i l'abstenció de Cs.

La tramitació estava congelada des d'aleshores a la mesa del Congrés, on PP i Cs impedien la derogació d'algunes les lleis claus de la majoria absoluta de Mariano Rajoy, com explicava aquest diari. Així i tot, el canvi en les relacions d'Albert Rivera amb el govern espanyol va provocar que el dimarts 27 de febrer el partit taronja desbloquegés el tràmit. Això obligava que el següent ple hàbil, el d'aquest dijous 15 de març, fos on s'havia de votar la proposició del grup basc.

Davant d'aquest escenari, el Grup Popular va presentar una esmena a la totalitat on advoquen per ampliar els tipus d'aplicació de la presó permanent revisable a nous supòsits: assassinat amb obstrucció de la recuperació del cadàver, assassinat després de segrest, violacions en sèrie, violació a un menor després de privar de llibertat o torturar. 

L'oposició, però, votarà en bloc contra la proposta del PP, que consideren "la cadena perpètua", com també, la de Cs.

Al seu torn, Rivera planteja endurir l'accés al tercer grau, fet que alguns han considerat com un gir radical en el posicionament del partit taronja. Això passa perquè s'ha situat en tres postures diferents: primer, es va declarar en contra de la presó permanent; segon, es va mantenir al marge en la votació en abstenir-se i ara assegura que cal endurir el Codi Penal. 

De fet, un dels punts comuns que van redactar Ciutadans i PSOE per a la proposta d'investidura de Pedro Sánchez el 2016 va ser la "derogació immediata". Però després la reunió de Rivera amb les famílies impulsores de la recollida de firmes, que ja suma més de 2 milions, el líder de Cs es va sensibilitzar amb els casos i s'ha afegit a la postura del Partit Popular.

Al respecte, el PSOE ha acusat la dreta espanyola de forçar el debat aprofitant el moviment d'una part de la població a favor de la mesura, en un delicat estat de consternació pública pels crims a Diana Quer o Gabriel Cruz. El toc d'atenció va venir de Margarita Robles, portaveu parlamentària del PSOE, qui considerava que en política "no tot s'hi val" i acusava els dos partits de desviar l'atenció de la crisi de les pensions. El mateix Pedro Sánchez va intentar-se defensar que "legislar en calent generava lleis incendiàries".