Hi ha coneixement que la humanitat dona per perdut per sempre com tots els llibres que es van perdre a la biblioteca d'Alexandria o, més recentment, el foc que va engolir bona part de la biblioteca Jagger de Ciutat del Cap. Tanmateix, hi ha persones que no es resignen i de les cendres volen recuperar les paraules que un cop van allotjar els llibres, les taules o els rotllos de papir. Entre aquests tossuts hi ha investigadors de la Universitat de Kentucky, que han intentat recuperar el contingut d'un papir calcinat fa 2.000 anys pel Vesuvi a través de la intel·ligència artificial (IA). El resultat? Dos mil·lennis més tard, la primera paraula amagada en les fibres calcinades s'ha pogut recuperar

L'any 79 dC, la vil·la romana de luxe Herculà va ser engolida per l'erupció del volcà Vesuvi i amb ell la seva biblioteca. Durant anys tota la localitat va quedar soterra sota cendres i pedres i els rolles de papir que hi havia a la biblioteca van ser calcinats. Mentre el contingut d'aquests textos quedaven en secret durant milers d'anys, l'avenç de la tecnologia ha fet néixer un projecte perquè recuperar les paraules d'alguns d'aquests papirs. La Universitat de Kentucky unit forces amb Silicon Valley per crear un projecte que pretén explotar la IA en aquesta recerca. Conscients de la dificultat de la seva empresa, el projecte s'anomena Repte del Vesuvi (Vesuvius Challenge) i ofereix premis en metàl·lic als investigadors que extreuen paraules llegibles dels rotlles carbonitzats.

La primera paraula recupera prové d'un rotlle de papir amb un text en grec i és  "πορφύραc", que significa "porpra". "Aquest és el primer text recuperat d'un d'aquests rotlles enrotllats i intactes", va dir Stephen Parsons, investigador del personal de la iniciativa de restauració digital de la universitat, segons recull The Guardian. Es creu que els papirs amb què s'està treballant provenen de la biblioteca persona de Luci Calpurnius Piuso Caesonius, el sogre de Juli Cèsar i destacat estadista. 

Com funciona?

El Repte del Vesuvi està obert a tothom qui vulgui provar de desxifrar els misteris dels rotlles i dos estudiants d'informàtica, Luke Farritor a Nebraska i Youssef Nader de Berlín van millorar un primer intent d'implementar la IA en aquesta recerca. Què han fet? S'ha entrenat una intel·ligència artificial llegir lletres als rotlles basats en canvis subtils que la tinta antiga tenint en compte l'estructura del paper. 

Per què es parla d'entrenar una IA? És una expressió que resumeix el procés compleix d'introduir les dades necessàries al programa d'intel·ligència artificial que es faci servir perquè aquest executi les funcions programades d'acord amb aquestes dades. És a dir, la intel·ligència artificial no pensa, sinó que utilitza la informació introduïda anteriorment en el seu sistema per executar ordre, de forma molt simplificada.