La intel·ligència artificial (IA) presenta una gamma molt extensa de possibles aplicacions en el món científic, fins i tot pot ser el salvavides dels últims micos del sector. Testar amb animals les drogues i altres substàncies per confirmar la seguretat pel consum humà podria tenir els dies comptats. Una aplicació de la intel·ligència artificial en aquest camp és senzilla, però es diu que està demostrant eficaç: utilitzar-la per rastrejar tots els resultats globals de proves amb animals existents i disponibles per evitar la necessitat de noves proves innecessàries.

Joseph Manuppello, analista d'investigació sènior del Comitè de Metges de Medicina Responsable, declara a la BBC: "Estic molt entusiasmat amb l'aplicació de models d'IA com ChatGPT per extreure i sintetitzar totes aquestes dades disponibles i treure'n el màxim profit". És a dir, la capacitat de gestió i presentació de dades dels sistemes d'IA podria deixar a l'abast dels investigadors resultats de proves ja existents per no repetir-ne a tot i a dret en altres animals. 

El professor de toxicologia a la Universitat Johns Hopkins dels Estats Units i també director del Centre d'Alternatives a les Proves amb Animals, Thomas Hartung, sosté actualment les proves en animals responen a la necessitat de comprovar nous productes químics. I amb més de 1.000 compostos nous que entren al mercat cada any, hi ha molt per provar. Tot i això, Hartung apunta que els sistemes d'IA entrenats comencen a ser capaços de determinar la toxicitat d'un nou producte químic.

Errors en els sistemes 

Els sistemes de filtratge de dades basats en la IA treballen només amb la informació que se'ls alimenta, així doncs, si aquesta informació és esbiaixada, el resultat ho serà. Si bé Hartung celebra que els sistemes d'IA comencen a apuntar per sis sols la toxicitat de les substàncies, reconeix que no són perfectes. Per exemple, la majoria de les investigacions s'han fet sobre persones blanques, de manera que la tecnologia no té informació de com afecten algunes substàncies a altres ètnies. 

Més precisa que les rates

Tot i que presenta aquest biaix, sistèmic en el món de la recerca científica, la IA pot ser més eficaç que les rates de laboratori. Hartung exposa a la BBC que provar drogues humanes en animals de vegades pot ser de poca utilitat. Per exemple, alguns medicaments molt utilitzats haurien fracassat en les proves amb animals, com l'aspirina analgèsica, que és tòxica per als embrions de rata. El professor Hartung conclou que en diversos casos la IA ja està demostrant ser més precisa que les proves amb animals.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!